Posset do słodki deser o kremowej konsystencji przypominającej nieco zsiadłe mleko. Powstaje on poprzez połączenie śmietanki z cukrem i sokiem z owoców. Najczęściej wykorzystywanymi w tym deserze sokami są sok z cytryny, limonki oraz marakui, chociaż tak naprawdę wykorzystać można sok z większości cierpkich i cytrusowych owoców. Deser ten jest prosty do zrobienia i mało czasochłonny, odczekać musimy jednak kilka godzin zanim będziemy mogli cieszyć się jego smakiem, ponieważ po przygotowaniu koniecznie należy schłodzić go w lodówce, aby mógł odpowiednio zgęstnieć. Najlepiej jest zatem przygotować posset wieczorem, aby dnia następnego móc się nim delektować. Ten owocowy deser jest jak znalazł na urodziny oraz na imieniny, poza tym świetnie sprawdza się na słodkim stole jako mini deserek. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na posset z marakui i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na posset z marakui.
- 40 ml soku z marakui
- 40 ml soku z limonki
- 100 g cukru kryształu
- 300 ml śmietanki kremówki (30%)
Dodatkowo do podania:
- 1 marakuja
- kilka listków mięty

Jak zrobić posset z marakui.
Do garnka wlać śmietankę kremówkę, wsypać cukier kryształ i zagotować. Od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 2 minuty, nieustannie mieszając. Gorącą śmietankę z cukrem zdjąć z ognia, wlać do niej sok z marakui i przez moment mieszać łyżką do momentu, aż płyn zaczyna odrobinę gęstnieć. W tym momencie dodać sok z limonki i kontynuować mieszanie przez około 30 sekund. Kolejno płyn przelać do kubeczków na deserki i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki deser udekorować miąższem z marakui i listami świeżej mięty.

Warto wiedzieć robiąc posset z marakui.
Łącznie wykorzystałam pięć średniej wielkości owoców marakui, z czego cztery do przygotowania kremu a jedną do dekoracji. Po przekrojeniu, z każdego owocu wyjęłam miąższ, zmiksowałam go i przetarłam przez gęste sitko.
Lubisz dania z marakują? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Deser Eton mess.


Dodaj komentarz