Bułki zapiekane z jajkiem i serem to pomysł na szybkie śniadanie, kolację bądź przekąskę. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż 5 minut a pieczenie to 10 minut, więc w 15 minut mamy gotowe pyszne jedzenie. Te bułki robię bardzo często w trakcie tygodnia na śniadanie, ponieważ są naprawdę mało czasochłonne, proste i bazują na kilku tylko składnikach. Poza bułkami potrzebne są nam jajka i ser żółty. Ja używam mieszanki dwóch serów a dokładnie są to ser parmezan oraz ser mozzarella, chociaż śmiało można użyć jednego rodzaju sera żółtego. W takim wypadku warto jest aby takowy ser był drobno-tary, ponieważ pozwoli mu to lepiej połączyć się z płynnym jajkiem. Zapiekane bułki podaję gorące, kiedy ser jest ciągnący i płynny. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na bułki zapiekane z jajkiem i serem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki zapiekane z jajkiem i serem.
- 3 jajka „L”
- 3 bułki pszenne
- 50 g sera parmezan
- 150 g sera mozzarella

Jak zrobić bułki zapiekane z jajkiem i serem.
Do miseczki wbić jajka i ubijać je przez moment ręcznym ubijakiem. Kolejno wsypać tarty na większych oczkach tarki ser mozzarella oraz drobno tarty parmezan. Połączyć dokładnie wszystkie składniki przy pomocy widelca. Każdą bułkę pszenną przekroić wzdłuż na pół, po czym na każdej z połówek ułożyć wymieszane z serem jajka. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika kiedy ser jest roztopiony i ciągnący.

Warto wiedzieć robiąc bułki zapiekane z jajkiem i serem.
Do masy jajeczno-serowej nie dodawałam soli, gdyż ser sam w sobie jest słony i uważam, że nie ma potrzeby dosalania czegokolwiek. Można za to dodać odrobinę pieprzu jeżeli ktoś lubi.
Zapieczony z jajkami ser jest kremowy, ciągnący i dość płynny, stąd też nie podaję tychże bułek z dodatkiem ketchupu czy innego sosu.
Lubisz dania z żółtym serem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę drożdżową z jajkiem, serem i parówką.


Dodaj komentarz