Śliwki w boczku to szybka przekąska imprezowa zrobiona z dwóch składników. Przekąska ta zasmakuje wszystkim tym, którzy lubią połączenie słodkiego ze słonym albowiem słodkie śliwki suszone świetnie komplementują smak słonego boczku. Przygotowanie śliwek w boczku zajmie nam około 10 minut, do tego dochodzi oczywiście jeszcze czas ich pieczenia czyli jakieś 30 minut. Wszystko co musimy zrobić to owinąć każdą śliwkę plasterkiem boczku a kiedy gotowe spiąć całość wykałaczką i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Danie to upieczeniu studzimy przez moment i podajemy kiedy ciepłe lub zupełnie wystudzone. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na śliwki w boczku i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na śliwki w boczku.
- 200 g plastrów surowego, wędzonego boczku
- 22 sztuki suszonych śliwek
Dodatkowo:
- wykałaczki

Jak zrobić śliwki w boczku.
Każdy plaster boczku przekroić na pół, po czym ułożyć na deseczce i na brzegu jednego z krótszych końców ułożyć śliwkę. Śliwkę owinąć boczkiem, spiąć wykałaczką i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Naczynie ze śliwkami owiniętymi boczkiem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30-35 minut.

Warto wiedzieć robiąc śliwki w boczku.
Łącznie używamy 11 długich plastrów boczku, które po przekrojeniu dają nam 22 krótsze kawałki.
W daniu tym sięgnąć można zarówno po suszone jak i wędzone śliwki.
Lubisz dania z boczkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Hong Shao Rou.


Dodaj komentarz