Do jednych z moich ulubionych pączków należą bez wątpienia te wypełnione konfiturą z róży. Są to wyjątkowe pączki, ponieważ nigdzie poza Polską nie spotkałam się z tą wersją tego słodkiego wyrobu. Poniższy przepis jest co prawda na pączki z konfiturą z róży, jednak ciasto drożdżowe wykorzystać można jako podstawę na przykład pączków wypełnionych nadzieniem budyniowym lub czekoladowym.
Pączki z konfiturą z róży tak jak i inne wyroby, które opierają się na cieście z dodatkiem drożdży, wymagają trochę czasu na przygotowanie. Jeśli macie w domu mikser planetarny to z pewnością pomoże on wam szybciej wyrobić ciasto i za bardzo się przy tym nie zmęczyć. Najwięcej czasu zajmie oczywiście samo wyrastanie ciasta oraz pączków lecz tutaj tylko musimy czekać, nie trzeba się zbytnio nad niczym napracować. Formowanie pączków uważam za w miarę sprawną i mało czasochłonną czynność przy, której trudno jest się zmęczyć. Oczywiście przygotowanie pączków zacząć należy od zrobienia ciasta drożdżowego na pączki. W tym przepisie wykorzystuję świeże drożdże, które najpierw rozpuszczam w mleku z odrobiną mąki, mieszam i odstawiam do wyrośnięta. Wyrośnięte drożdże łączę z pozostałymi składnikami ciasta, poza masłem, które dodaję moment później. Ciasto wyrabiam dość długo, bo nieco ponad 10 minut.
Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, najlepiej temperatura około 22 stopnie Celsjusza. Wyrośnięte ciasto po wyłożeniu na blat wyrabiam przez kilka sekund, po czym wałkuję, wypełniam konfiturą i formuję w pączki. Ostatnie wyrastanie, tym razem pączków, w zależności od temperatury w pomieszczeniu, to 20 do maksymalnie 25 minut. Wyrośnięte pączki smażę przez około 5 minut uważając aby nie przypalić ciasta – najlepiej jest smażenie robić na średniej wielkości ogniu w temperaturze oleju 175 stopni Celsjusza. Pączki studzę i dekoruję. W tym akurat przepisie stawiam na lukier ale wystarczy oprószyć je cukrem pudrem. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pączki z konfiturą z róży i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pączki z konfiturą z róży.
- 25 g świeżych drożdży
- 500 g mąki pszennej + ekstra
- 220 ml letniego mleka
- 50 g płynnego masła
- 1/2 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 50 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 jajko „M”
- 10 ml octu lub spirytusu
- szczypta soli
- odrobina oleju do posmarowania miski
Dodatkowo:
- konfitura z róży
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia (jeśli dekorujemy cukrem)
Lukier (jeśli dekorujemy lukrem):
- 200 g cukru pudru
- 30 ml soku z cytryny bądź gorącej wody
- opcjonalnie płatki róży

Jak zrobić pączki z konfiturą z róży.
Do miseczki wlać mleko, dodać pokruszone drożdże oraz 3 łyżki mąki pszennej odebrane z całości. Wymieszać, po czym odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
W misce miksera planetarnego bądź w szklanej misce, połączyć pozostałą mąkę pszenną uprzednio przesianą przez sitko, jajko, żółtka, cukier puder, sól, ocet, skórkę pomarańczową i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać przez 1-2 minuty, po czym wlać płynne ale wystudzone masło. Ciasto wyrabiać przez 10-12 minut, po czym przełożyć je do szklanej miski lekko posmarowanej olejem. Miskę w ciastem przykryć ścierką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę i 30 minut. Kolejno, wyłożyć ciasto na blat kuchenny, lekko odgazować i chwilkę jeszcze wyrabiać a następnie cienko rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra. Na cieście układać małe porcje konfitury z róży, przykrywać rozwałkowanym ciastem, lekko dociskać wokół konfitury aby pozbyć się powietrza, po czym metalowym wycinakiem bądź szklanką wycinać z ciasta okrągłe placki.
Placki z ciasta ułożyć na blacie lekko podsypanym mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut aby wyrosły. Do szerokiego, głębokiego garnka wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący układać na nim pączki. Pączki smażyć w 175 stopniach Celsjusza przez około 5 minut z obu stron łącznie (średni ogień). Usmażone pączki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem i studzić a kiedy zimne posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem oraz płatkami róży.
Jeśli decydujemy się na udekorowanie pączków lukrem, to do miski miksera planetarnego bądź do szklanej miski wsypać przesiany przez sitko cukier puder, dodać sok z cytryny i ucierać przez 6-7 minut.

Warto wiedzieć robiąc pączki z konfiturą z róży.
Z podanych ilości składników uzyskamy około 18 sztuk pączków.
Pączki wykrawałam metalowym wykrawaczem o średnicy 7,5 centymetra.
Ciasto wałkuję na grubość 0,5 – 0,8 centymetra. Pączki wypełnić można po usmażeniu. W takim wypadku ciasto możemy rozwałkować odrobinę grubiej, tj. na około 1 centymetr. Jeżeli pączki wypełniamy przed usmażeniem, to wtedy musimy nieco dłużej je smażyć, 5 minut to według mnie wystarczający czas.
Do smażenia pączków wykorzystałam nieco ponad 2 litry oleju. Olej zastąpić można smalcem.
Do wypełnienia pączków używam około 180 g konfitury z róży.
Świeże drożdże zastąpić można drożdżami instant. W takim wypadku należy użyć 7 g drożdży instant.
Pomarańcz przed otarciem z niej skórki należy wyparzyć wrzącą wodą i osuszyć.
Lubisz pączki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zakręcone pączki – kkwabaegi.


Dodaj komentarz