Wątróbka wieprzowa z pieczarkami i cebulą to danie mięsne, które przygotujesz w mniej niż 30 minut. Smakuje pysznie podana z pieczywem, zarówno na śniadanie jak i na kolację a także zaserwowana na obiad z dodatkiem kremowego puree ziemniaczanego. Przygotowanie smażonej wątróbki wieprzowej należy rozpocząć od oczyszczenia, obrania oraz pokrojenia warzyw a także osuszenia papierowym ręcznikiem i pokrojenia na plastry oczyszczonej wątroby. Następnie plastry wątroby trzeba intensywnie oprószyć mąką i podsmażyć je na maśle. Po podsmażeniu wątroby podsmażamy również na maśle warzywa, po czym dodajemy do nich wino oraz wodę, chwilkę gotujemy i wkładamy uprzednio podsmażoną wątróbkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W trakcie gotowania sos, w którym gotuje się wątróbka i warzywa odrobinę zgęstnieje i nabierze głębszego aromatu. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na wątróbkę wieprzową z pieczarkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na wątróbkę wieprzową z pieczarkami.
- 250 g pieczarek
- 150 g cebuli
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 2 gałązki tymianku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 600 g wątroby wieprzowej
- 100 ml wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 4 łyżki pełne masła

Jak zrobić wątróbkę wieprzową z pieczarkami.
Cebulę pokroić w piórka a pieczarki pokroić w plastry. Osuszoną papierowym ręcznikiem wątróbkę wieprzową pokroić w pasy o szerokości 1,5-2 centymetra, po czym oprószyć je z obu stron mąką. Na szeroką patelnię o grubym dnie włożyć dwie łyżki masła, rozpuścić, rozgrzać i kiedy płynne oraz gorące włożyć oprószone mąką plastry wątroby. Wątrobę smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 3 minuty, najpierw z jeden strony – nie mieszać za dużo ani nie przewracać jej w tym czasie. Kolejno wątróbkę przewrócić i kontynuować smażenie przez kolejne 3 minuty. Wyjąć na talerzyk.
Na tę samą patelnię włożyć pozostałe 2 łyżki masła, rozpuścić i dodać pokrojoną cebulę, pieczarki oraz gałązki tymianku. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 7-8 minut, mieszając w miarę często. Następnie wlać wino, wodę i kontynuować duszenie przez 2-3 minuty. Po tym czasie włożyć podsmażoną wątróbkę, dodać sól, pieprz i kontynuować duszenie przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Warto wiedzieć robiąc wątróbkę wieprzowę z pieczarkami.
Pieczarki obrałam ale jeśli dobrze je oczyścicie to nie ma potrzeby ich obierać.
W tej potrawie stawiam na wątróbkę wieprzową lecz można zastąpić ją wątróbką drobiową. Wątróbka drobiowa potrzebuje odrobinę mniej czasu na ogniu, aniżeli wątróbka wieprzowa.
Lubisz dania z wątróbką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Smażoną wątróbkę kaczą na toście z chałki.


Dodaj komentarz