Smørrebrød to otwarta kanapka popularna w Danii, aczkolwiek znaleźć można ją również w kuchni norweskiej oraz szwedzkiej. Kanapka ta składa się z pieczywa, które najczęściej jest pieczywem ciemnym oraz zimnych dodatków takich jak wędlina, śledź, pasta kanapkowa, ser oraz dodatki warzywne. Kanapkę smørrebrød z powodzeniem podać można na przystawkę, kolację lub jako przekąskę. Przepis na kanapkę smørrebrød, który znajdziecie poniżej jest prosty a sama kanapka jest łatwa do przygotowania. Ta kanapka bazuje na śledziu, awokado, rzodkiewce oraz jajku. Jajko, awokado oraz rzodkiewkę wykorzystałam zarówno do zrobienia pasty na kanapkę jak i do udekorowania kanapki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kanapkę Smørrebrød.
- 4 kromki ciemnego pieczywa
- 2 śledzie w oleju
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża rzodkiewka
- mały pęczek koperku
- 1 awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny + ekstra do skropienia
- 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu + szczypta do oprószenia
- szczypta soli
- 3 łyżki majonezu

Jak zrobić kanapkę Smørrebrød.
Umytą i osuszoną papierowym ręcznikiem rzodkiewkę pokroić na cienkie plasterki. Z jajek na twardo odkroić cztery plasterki, pozostałą część ich pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Awokado skropić sokiem z cytryny, po czym połowę awokado pokroić w kostkę i dodać do znajdujących się w miseczce jajek. Pozostałą połowę awokado pokroić w plastry i odstawić na później. Wyjęte z oleju, osuszone papierowym ręcznikiem śledzie pokroić na dość grube kawałki. Do znajdujących się w miseczce składników dodać majonez, pieprz, sól i wymieszać. Pastę z miseczki wyłożyć na pieczywo, po czym po wierzchu udekorować plasterkami śledzia, jajka, rzodkiewki, awokado oraz gałązkami koperku. Dodatkowo kanapki po wierzchu oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Warto wiedzieć robiąc kanapkę Smørrebrød.
Jajka na twardo gotowałam przez 9 minut. Użyłam jajek w rozmiarze „L”.
Lubisz potrawy ze śledziem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Śledzie korzenne.


Pysznie wygląda. Skusiła bym się na taką kanapkę