Langosz to fast food w wydaniu węgierskim. Jest to cienki placek z ciasta drożdżowego, smażony na głębokim tłuszczu i podawany w najprostszej jego wersji z kwaśną śmietaną. Poza kwaśną śmietaną langosz bardzo często zawiera także czosnek oraz tarty ser żółty jako dodatek. Jeśli udajecie się na wycieczkę do Węgier, to na waszej liście jedzenia do spróbowania koniecznie powinien znaleźć się ten węgierski przysmak. Zanim jednak będziecie mieli okazję odwiedzić piękne Węgry i spróbować ich jedzenia na miejscu, zachęcam was do zrobienia tego smażonego węgierskiego placka w domu. Tak naprawdę placek ten jest mało skomplikowany zarówno pod kątem wykorzystanych składników jak i sposobu przygotowania.
Przygotowanie placka langosz zacząć należy od zrobienia ciasta drożdżowego. Ja robię to ciasto z wykorzystaniem świeżych drożdży, chociaż można je zastąpić drożdżami instant. Najpierw rozpuszczam drożdże w letniej wodzie, mieszam z mąką i dostawiam do wyrośnięcia. Następnie łączę ze sobą wszystkie składniki ciasta, wyrabiam i odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielę na tyle części ile placków chcę uzyskać. Myślę, iż z tej ilości ciasta cztery placki o dość sporym rozmiarze będą w sam raz. Dzielenie ciasta, formowanie w kulki oraz formowanie w placki należy robić dobrze nasmarowanymi olejem dłońmi, ponieważ ciasto jest luźne i dość klejące. Ta luźna konsystencja ciasta pozwala uzyskać lekkie i chrupiące po usmażeniu placki. Placki smażę na głębokim tłuszczu, na złoty kolor z każdej strony. Podaję nasmarowane czosnkiem, kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na langosz i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na langosz.
Ciasto na langosz:
- 400 g mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdży
- 10 g soli
- 10 g cukru kryształu
- 280 ml letniej wody
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana
- żółty ser
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju

Jak zrobić langosz.
Do kubeczka wlać letnią wodę, dodać drożdże oraz cukier kryształ. Przemieszać, po czym dodać trzy łyżki mąki odebrane z całości, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Do większej miski przesiać pozostałą mąkę, sól oraz dodać wyrośnięte drożdże. Wszystkie składniki połączyć dłonią a następnie wyrabiać ciasto przez 6-7 minut. Miskę z ciastem przesmarować łyżką oleju, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. To ciasto jest bardzo luźne lecz takie ma być, nie należy dosypywać dodatkowej mąki.
Dłonie przesmarować intensywnie olejem (wykorzystać na to jedną łyżkę łącznie), po czym podzielić wyrośnięte ciasto drożdżowe na cztery części i uformować je w kulki. Kulki z ciasta ułożyć na blacie kuchennym i pozostawić na 15 minut, aby nieco wyrosły.
Do szerokiego, dość niskiego garnka bądź na patelnię wlać sporą ilość oleju, rozgrzać go i kiedy gorący zmniejszyć ogień na średni. Nasmarowanymi olejem dłońmi brać kulkę z ciasta drożdżowego, sprawnie rozciągać ją dłońmi tak, aby nadać jej jak największy rozmiar – idealnie okrągły lub podłużny kształt. Rozciągnięte ciasto wykładać na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron przez 2-3 minuty łącznie. Na raz należy smażyć tylko jedną część ciasta. Usmażony langosz wykładać do miski, ustawiać w pozycji pionowej po to, aby mógł ociec z nadmiaru oleju.
Do małej miseczki przegnieść czosnek, dodać łyżkę oleju i wymieszać. Langosz delikatnie smarować olejem z czosnkiem, kolejno kwaśną śmietaną, na którą sypać sporą ilość tartego sera żółtego. Podawać od razu po usmażeniu.

Warto wiedzieć robiąc langosz.
Jeśli nie jesteście fanami czosnku, to podajcie langosz tylko i wyłącznie z kwaśną śmietaną i tartym żółtym serem.
Wyrośniętego ciasta przed uformowaniem w kulki nie należy ponownie wyrabiać. Z całości ciasta odrywamy kawałek, delikatnie nadajemy mu kształt kulki i odkładamy go na chwilkę, aby ciasto mogło sobie nadal wyrastać. W tym czasie dobrze jest sobie nalać na patelnię olej i go rozgrzać.
Lubisz dania kuchni węgierskiej? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Węgierską zupę z kurczakiem.


Dodaj komentarz