Majonez sriracha to łatwy do przygotowania pikantny dodatek do mięs oraz owoców morza. Powstaje on z połączenia majonezu z ostrym sosem sriracha, sokiem z cytryny, solą oraz czosnkiem. Sos sriracha to pochodzący z Tajlandii ostry sos z papryczki chili, który charakteryzuje się pięknym jasno-pomarańczowym kolorem. Używać można go jako dodatku na przykład do owoców morza, bazy do marynat a także jako głównego składnika innych sosów. Ten lekko pikantny majonez sprawdza się fenomenalnie podany z poniższymi daniami:
- krewetki w tempurze
- kotleciki rybne
- pikantne kulki serowe
- domowe spring rolls z warzywami
- pieczarki faszerowane mozzarellą
- frytki ze słodkich ziemniaków
- Majonez. Sięgnąć można po dowolny majonez, zarówno ten robiony na żółtkach jak i ten wegański.
- Sos sriracha. Ten sos jest dość ostry i jego dodatek nada łagodnemu w smaku majonezowi interesującego, lekko pikantnego smaku.
- Sok z cytryny. Sok z cytryny sprawi, iż gęsta konsystencja majonezu zostanie rozrzedzona. Dodatkowo, sok z cytryny pomoże zbalansować sos.
- Czosnek. Dodatek czosnku sprawi, iż sos stanie się bardziej intensywny i nabierze pięknego, czosnkowego aromatu.
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na majonez sriracha i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na majonez sriracha.
- 200 g majonezu
- 30 g sosu sriracha
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli

Jak zrobić majonez sriracha.
Do miseczki włożyć majonez, dodać sos sriracha, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli oraz sok z cytryny. Wymieszać. Gotowy sos przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc majonez sriracha.
Majonez sriracha przygotować można na bazie domowego majonezu lub zakupionych w sklepie majonezu na żółtkach bądź też majonezu wegańskiego.
Jeden mały ząbek czosnku w zupełności wystarczy, nie ma potrzeby dodawania dużej ilości czosnku ponieważ chodzi nam tylko o nadanie sosowi odrobiny czosnkowego aromatu. Świeży czosnek zastąpić można mielonym czosnkiem w proszku.
Lubisz majonez? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Domowy majonez na żółtkach.


Zrobiłam go dziś, wyszedł pyszny!