Szparagi w cieście francuskim z kozim serem i suszonymi pomidorami, to pomysł na szybką, smaczną i łatwą do przygotowania przekąskę. Ciasto francuskie w tego typu wypiekach sprawdza się idealnie, jest chrupiące i ładnie wyrasta. Do przygotowania tej przekąski potrzebne jest nam oczywiście ciasto francuskie, zrobione własnoręcznie w domu bądź zakupione w sklepie, zielone szparagi, tarty ser kozi oraz suszone pomidory z zalewy. Tarty ser należy połączyć z pokrojonymi pomidorami, ułożyć na cieście, przykryć szparagami i założyć boki ciasta na całość. Całość po wierzchu trzeba posmarować jajkiem i posypać ziarnami sezamu. Czas jaki musimy poświęcić na przygotowanie tego wypieku to około 10 minut, do tego dochodzi również czas pieczenia czyli dodatkowe 25 minut. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na szparagi w cieście francuskim z serem i pomidorami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szparagi w cieście francuskim z serem i pomidorami.
- 300 g ciasta francuskiego
- 50 g suszonych pomidorów z zalewy
- 150 g tartego sera koziego
- 16 sztuk zielonych szparagów
- 1 jajko
- 1,5 łyżki ziaren białego sezamu

Jak zrobić szparagi w cieście francuskim z serem i pomidorami.
W miseczce wymieszać pokrojone na paseczki suszone pomidory wraz z tartym na dużych oczkach tarki kozim serem. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozłożyć na desce lub blacie kuchennym i podzielić na 8 części. Pośrodku każdego z kawałków ciasta kłaść około łyżkę sera koziego wymieszanego z suszonymi pomidorami, na którym to układać po dwie szparagi. Ciasto zakładać z obu stron ku środkowi (patrz video), po czym każdą kieszonkę z ciasta kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować jajkiem i posypywać ziarnami sezamu. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.

Warto wiedzieć robiąc szparagi w cieście francuskim z serem i pomidorami.
W tym przepisie wykorzystać można zarówno świeże jak i mrożone ciasto francuskie. Ciasto mrożone przed użyciem należy najpierw rozmrozić w lodówce. Pracując z ciastem francuskim należy robić to szybko, ciasto powinno spędzić jak najmniej czasu w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie stanie się miękkie, klejące a w trakcie pieczenia nie utworzą się w nim charakterystyczne dla tegoż ciasta listki lub będzie ich znacznie mniej.
Z zielonych szparagów koniecznie trzeba usunąć ich twardą, łykowatą część, która znajduje się u ich podstawy i nieco ponad nią. Ja zawsze lekko naginam szparaga, do momentu w którym pęka, po czym wyrzucam dolną część, która powstaje w trakcie pęknięcia.
Kozi ser zastąpić można na przykład serem Gruyere lub innym dowolnym, intensywnym w smaku żółtym serem.
Lubisz szparagami z ciastem francuskim? Jeśli tak, to wypróbuj nasz inny przepis na Szparagi w cieście francuskim.


Uwielbiam szparagi, w takim połączeniu muszą smakować wybornie.
Smaczna i szybka do przygotowania przekąska 😀 Dobry pomysł na wykorzystanie szparagów 😀