Taco to danie kuchni meksykańskiej składające się z małego placka tortilli oraz nadzienia. Po wypełnieniu nadzieniem placek składany jest na pół i jedzony dłońmi bez użycia sztućców. Popularne w taco nadzienie robi się z wołowiny, drobiu, owoców morza i ryb, wieprzowiny oraz warzyw. Do tego dochodzą również dodatki, którymi najczęściej są warzywa takie jak zielona sałata, pomidor, cebula, guacamole, salsa oraz kwaśna śmietana. Bardzo często całość skrapiana jest sokiem z limonki i posypywana świeżą kolendrą.
Niecodzienne i ciekawe nadzienie do taco to wegetariańskie nadzienie przygotowane z chlebowca. Co prawda osobiście nie spotkałam się ze świeżą wersją tego owocu w naszym kraju, może źle szukam, natomiast w wielu sklepach oraz w internecie do kupienia jest chlebowiec w puszce. Chlebowiec to sporych rozmiarów owoc popularny w krajach takich jak Filipiny, Indonezja czy Indie. W swoim składzie zawiera węglowodany, witaminę B6 oraz błonnik. Używać można go zarówno do deserów jak i do dań wytrawnych. To właśnie w wersji wytrawnej czyli w nadzieniu do taco, postanowiłam wykorzystać ten owoc. Poza chlebowcem w tym nadzieniu znajdziecie także cebulę, czosnek i przyprawy. Wszystkie składniki należy połączyć, podsmażyć, wystudzić i kiedy chłodne można zacząć wypełnianie łódeczek tortilli.
W kwestii warzyw wykorzystywanych jako dodatek macie wybór, niekoniecznie musicie trzymać się podanej przeze mnie propozycji poniżej. Natomiast fajnie jest dodać warzywa o różnej strukturze czyli takie, które lekko chrupią pod zębem i do takowych zalicza się kapusta oraz cebula jak i te miękkie w tym pomidory oraz awokado. Całości warto jest nadać odrobinę pikantności poprzez dodatek sosu chili a także cytrusowego aromatu poprzez skropienie taco sokiem z limonki. To wegetariańskie taco jest świetne na lunch oraz na przekąskę. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na taco z chlebowcem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na taco z chlebowcem.
- 250 g chlebowca (jackfruit) z puszki
- 100 g cebuli
- 2 małe ząbki czosnku
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczka mielonego kminu
- 1/2 łyżeczka mielonej kolendry
- 3/4 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczka płatków chili
- 150 zalewy z chlebowca
Dodatkowo:
- 100 g poszatkowanej czerwonej kapusty
- 1 łyżka krojonych listków kolendry
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- 150 g kwaśnej śmietany
- sok z limonki
- sos chili
- 10 placków tortilli
- 2 łyżki oleju

Jak zrobić taco z chlebowcem.
Cebulę pokroić w kostkę, włożyć do garnka lub na dużą patelnię, wlać olej i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 6-7 minut. Chlebowiec odlać z zalewy, pokroić na kawałki o wielkości 1,5 na 1,5 centymetra, po czym włożyć je do podsmażonej cebuli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez 3-4 minuty. Kolejno dodać bulion, sól, pieprz, paprykę mieloną, kmin, kolendrę, płatki chili, sok z limonki i zalewę z chlebowca. Gotować na małym ogniu z tendencją do średniego, przez godzinę i 10 minut, mieszając od czasu do czasu – płyn powinien całkowicie odparować a chlebowiec lekko się przypiec.
Jeśli używamy domowych placków tortilli to, każdy placek z obu stron przesmarować olejem, ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i podpiekać przed kilka sekund z obu stron. Po zdjęciu z patelni każdy placek lekko zgiąć ku środkowi, postawić pomiędzy dwoma szklankami bądź na blaszce, układając je jeden obok drugiego. Tortillę pozostawić do wystygnięcia.
Każdą łódeczkę z tortilli (taco shell) posmarować kwaśną śmietaną, wyłożyć wystudzonym nadzieniem z chlebowca oraz pokryć warzywami. Następnie skropić sokiem z limonki, polać sosem chili i posypać krojonymi listkami kolendry.

Warto wiedzieć robiąc taco z chlebowcem.
Przepis na domową tortillę kukurydzianą znajdziesz TUTAJ.
Sokiem z limonki skropić można awokado. Zapobiegnie to jego ciemnieniu.
Lubisz dania z tortillą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zapiekaną tortillę z kurczakiem i warzywami.


Dodaj komentarz