Te muffiny są dla wszystkich miłośników szybkich wypieków z owocami. Ciasto, z którego powstają to ciasto ucierane, które po upieczeniu jest lekkie, puszyste i delikatne. Ten prosty wypiek smakuje wyśmienicie podany na deser bądź zaserwowany do porannej kawy. Przygotowanie muffinów z malinami jest niezwykle proste a cały proces rozpoczynamy od utarcia na puszystą masę masła z cukrem pudrem. Do tak przygotowanej masy w miarę szybko dodajemy jajka, a po nich mąkę, mleko, sodę oraz proszek. Całość równie szybko łączymy a następnie równomiernie rozprowadzamy w ułożonych w metalowej blaszce do muffinów papilotkach. W ciasto wkładamy maliny, lekko dociskając je palcem, po czym blaszkę z muffinami wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Te muffinki z miękkimi owocami zawsze się udają i jestem pewna, iż często będą królować na waszym stole.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na muffiny z malinami.
- 180 g miękkiego masła
- 120 g mleka
- 150 g cukru pudru
- 3 jajka „L”
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 240 g mąki pszennej
- 150 g świeżych malin
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia

Jak zrobić muffiny z malinami.
Do pojemnika bądź większej miski włożyć miękkie masło, wsypać cukier puder i za pomocą ręcznego robota miksować przez około 4-5 minut, do uzyskania puszystej masy. Kolejno, cały czas miksując dodać po jednym jajku – zrobić to w miarę szybko, łącznie nie dłużej niż 1,5 minuty. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek po pieczenia oraz sodę, wlać mleko i miksować przez 30 sekund. Wymieszać jeszcze całość łyżką, aby upewnić się, iż w cieście nie ma grudek, po czym tak przygotowanym ciastem wyłożyć papilotki na muffinki znajdujące się w formie do muffinów. W ciasto włożyć po kilka sztuk malin a następnie wstawić całość do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 24 minuty. Po wyjęciu z piekarnika muffiny wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc muffiny z malinami.
Te muffiny koniecznie należy piec w wysokich papilotkach bądź w wyższych foremkach silikonowych.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Maliny zastąpić można innymi miękkimi owocami. Może to być czerwona porzeczka, truskawki, borówki, morele czy jeżyny.
Z podanych ilości składników uzyskamy 12 sztuk muffinków.
Lubisz ciasta z malinami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto jogurtowe z malinami i rabarbarem.


Dodaj komentarz