Według mnie najlepsze ciasteczka owsiane są z dodatkiem rodzynek. W takiej kompozycji znam te ciasteczka od zawsze i w takim połączeniu smakują mi najbardziej. Każdy ma oczywiście indywidualne zdanie w tym temacie i w ciasteczkach owsianych wykorzystuje także inne dodatki takie jak chociażby dropsy czekoladowe czy orzechy. Wszystko zależy zatem od indywidualnych upodobań smakowych.
Pachnące cynamonem, miękkie ciasteczka owsiane to słodka propozycja nie tylko na deser ale również na śniadanie oraz kolację. Ciasteczka te są łatwe do przygotowania i mało pracochłonne, zwłaszcza jeśli zrobimy je przy pomocą miksera planetarnego. Przygotowanie ciasteczek zaczynamy od utarcia z cukrem miękkiego masła. Kiedy gotowe, dodajemy jajko, wanilię i chwilkę razem ucieramy, po czym wkładamy suche składniki w tym płatki owsiane, sól, sodę, cynamon, mąkę i rodzynki. Po połączeniu wszystkich składników ciasto schładzamy w lodówce, po czym formujemy w małe kulki, które spłaszczamy i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Ciasteczka smakuję pysznie zaraz po wyjęciu z piekarnika bądź po wystudzeniu. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciasteczka owsiane z rodzynkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasteczka owsiane z rodzynkami.
- 200 g płatków owsianych (górskie, rolled oats)
- 150 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 jajko „M”
- 150 g miękkiego masła
- 100 g rodzynek
- 3/4 łyżeczki sody
- 150 g mąki pszennej

Jak zrobić ciasteczka owsiane z rodzynkami.
Do miski włożyć miękkie masło, dodać brązowy cukier i ucierać przez 4-5 minut. Kolejno dodać jajko, ekstrakt waniliowy i ucierać przez minutę. Po tym czasie dodać przesianą przez sitko mąkę, sól, cynamon, sodę oraz płatki owsiane i mieszać przez 2 minuty. Na koniec wsypać rodzynki i mieszać jeszcze przez minutę. Ciasto przełożyć do miseczki, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto nabierać łyżką, formować w kulki, które kłaść na blasze do pieczenia. Kulki z ciasta lekko spłaszczyć dłonią, po czym blaszkę z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 18-20 minut.

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka owsiane z rodzynkami.
Waga każdej kulki ciasta to około 55 g. Z podanych ilości składników uzyskamy 15 sztuk ciasteczek.
Nad wyjętym z lodówki ciastem należy szybko pracować. Jeśli ciasto zbytnio ociepli się, to po uformowaniu w kulki a przed ich włożeniem do piekarnika, warto jest je włożyć na 15 minut do lodówki.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
Upieczone ciasteczka przetrzymujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku do 3-4 dni, temperatura pokojowa.
Uformowane w kulki ciasto można zamrozić. Przed upieczeniem wystarczy je rozmrozić w lodówce.
Lubisz dania z płatkami owsianymi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Owsiankę z owocami i masłem orzechowym.


Dodaj komentarz