Biały szparag to warzywo o delikatnym, łagodnym smaku z subtelną nutą orzechową. Świetnie sprawdza się jako składnik różnorodnych potraw – zup, sałatek, tart, zapiekanek, a także gotowany w wodzie czy grillowany. Doskonale komponuje się z serem, wędliną, jajkiem, sosem holenderskim, orzechami włoskimi, jak również z innymi warzywami. Tarta z białymi szparagami i prosciutto to smaczne i sezonowe danie, które w ostatnich dwóch tygodniach przygotowywałam już kilkukrotnie.
Po pierwsze – chciałam jak najdłużej cieszyć się pełnią smaku szparagów, ponieważ ich sezon nadal trwa. Po drugie – tarta tak bardzo posmakowała mojej rodzinie, że często prosili o jej ponowne upieczenie. Podstawą tej prostej tarty na kruchym cieście są świeże, białe szparagi, szynka prosciutto, ser parmezan, jajka oraz śmietanka. Nadzienie doprawiam jedynie odrobiną soli i pieprzu – bez dodatkowych ziół czy przypraw, aby nie zdominować naturalnego smaku składników.
Ta wytrawna tarta ze szparagami to idealna propozycja zarówno na lunch, jak i śniadanie czy kolację. Świetnie sprawdza się również jako przekąska na przyjęciach i spotkaniach w gronie rodziny lub przyjaciół.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tartę z białymi szparagami i prosciutto.
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej + odrobina
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta cukru kryształu
- 150 g zimnego masła
- 30 g bardzo zimnej wody
Nadzienie:
- 200 g białych szparagów
- 4 duże jajka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 100 g szynki prosciutto
- 180 ml śmietanki (30%)
- 120 g tartego sera parmezan

Jak zrobić tartę z białymi szparagami i prosciutto.
Dokładnie umyte i osuszone białe szparagi obieramy za pomocą obieraczki do warzyw, a następnie kroimy na kawałki o szerokości około 1–2 centymetrów. Szynkę prosciutto kroimy na duże kawałki. W misce umieszczamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz i ubijamy przez chwilę, aż składniki się połączą. Następnie wlewamy śmietankę, wsypujemy tarty ser parmezan i całość dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy wcześniej przygotowane szparagi i pokrojoną szynkę.
Do przygotowania kruchego ciasta na tartę w misce malaksera umieszczamy mąkę pszenną, sól oraz zimne masło pokrojone w kostkę. Miksujemy przez kilkanaście sekund, aż składniki zaczną się łączyć, po czym wlewamy zimną wodę i kontynuujemy miksowanie przez kolejne kilkanaście sekund, aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto wykładamy na blat kuchenny, zawijamy szczelnie w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy z lodówki, delikatnie podsypujemy mąką i cienko wałkujemy. Rozwałkowanym ciastem wykładamy metalową formę do tarty, po czym całość dokładnie nakłuwamy widelcem. Na wierzchu wykładamy papier do pieczenia, który obciążamy ziarnami lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 12 minut, aby uzyskać złocisty, kruchy spód.
Po upieczeniu spodu do tarty, wypełniamy go przygotowanym wcześniej nadzieniem z jajek, śmietanki, parmezanu, szparagów i szynki. Całość ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i pieczemy przez 35 minut. Gotową tartę ze szparagami i prosciutto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na metalową kratkę i studzimy przed podaniem.

Warto wiedzieć robiąc tartę z białymi szparagami i prosciutto.
Tartę piekę w metalowej formie do tarty o średnicy 26-u centymetrów.
Szparagi należy dokładnie obrać, aby pozbyć się z nich całkowicie twardej skórki.
Waga szparagów podana w liście składników, to waga obranych ze skórki szparagów.
Lubisz dania ze szparagami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Szparagi w cieście francuskim z serem i pomidorami.


Dodaj komentarz