Kompot to tradycyjny napój z owoców, który można przygotować na wiele sposobów. Mogą się w nim znaleźć zarówno owoce świeże, jak i owoce suszone oraz owoce mrożone. Szczególnie popularny w okresie świątecznym jest kompot z suszonych owoców, w tym z wędzonych śliwek, suszonych jabłek, gruszek oraz aromatycznych przypraw takich jak goździki i cynamon.
Z kolei w okresie letnim oraz jesiennym, kiedy królują świeże, sezonowe owoce, bardzo popularny staje się kompot z truskawek, rabarbaru, czereśni, wiśni, jabłek, porzeczek, a także kompoty owocowe z mieszanki różnych owoców. Do smaku dodaje się cukier, aby nadać napojowi dodatkowej słodkości, ponieważ nie wszystkie owoce wykorzystywane do kompotu są z natury słodkie – niektóre, jak rabarbar, mogą być kwaśne.
Jednym z takich pysznych i zbalansowanych połączeń owoców jest kompot z rabarbaru i truskawek. Oba te owoce doskonale komponują się w smaku – z jednej strony mamy kwaśny rabarbar, a z drugiej słodkie truskawki. Spora ilość owoców użyta do przygotowania tego domowego napoju sprawia, że kompot ma intensywny, owocowy i wyrazisty smak. Taki kompot doskonale syci pragnienie, świetnie sprawdza się podczas upalnych dni oraz jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kompot z truskawek i rabarbaru.
- 500 g truskawek
- 500 g rabarbaru
- 1 duża pomarańcz (330 g)
- 80 g cukru kryształu
- 2 l wody

Jak zrobić kompot z truskawek i rabarbaru.
Z umytych truskawek usunąć szypułki i pokroić owoce na duże kawałki. Umyte i dokładnie osuszone łodygi rabarbaru pokroić na kawałki o szerokości 3–4 centymetrów. Pomarańczę, razem ze skórką, pokroić na grube plastry.
Do większego garnka włożyć pokrojony rabarbar oraz truskawki, wsypać cukier i wlać wodę. Całość doprowadzić do zagotowania. Od momentu, gdy kompot zaczyna wrzeć, gotować go na małym ogniu przez około 6–7 minut. Następnie wyłączyć ogień, dodać plastry pomarańczy i pozostawić do wystudzenia.
Przed podaniem domowy kompot z rabarbaru i truskawek przecedzić przez sitko, aby pozbyć się kawałków owoców. Gotowy napój owocowy przechowywać w lodówce – idealnie smakuje na zimno, szczególnie w upalne dni.

Warto wiedzieć robiąc napój z truskawek i rabarbaru.
Mniejsze truskawki można wykorzystać w całości. Większe sztuki warto przekroić na pół.
Cukier kryształ zastąpić można erytrolem, stewią lub miodem.
Lubisz napoje owocowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Napój z arbuza.


Dodaj komentarz