Sałatka makaronowa z szynką i warzywami – idealna na lunch, grilla lub imprezę.
Makaron to niezwykle uniwersalny składnik, który sprawdza się doskonale nie tylko w daniach obiadowych, lecz także w różnorodnych sałatkach oraz przekąskach. Dzięki szerokiemu wyborowi jego kształtów i rodzajów, z łatwością można dobrać odpowiedni makaron do konkretnego dania. Co więcej, makarony nie tylko świetnie smakują, ale również fajnie prezentują się na talerzu, przez co stanowią doskonałą bazę wielu smacznych potraw.
Jednym z takich sprawdzonych pomysłów na danie z makaronem, jest prosta sałatka makaronowa przygotowana na bazie makaronu w kształcie ryżu, znanego również jako orzo. Właśnie ten rodzaj makaronu wybieram najczęściej do sałatek – głównie dlatego, że bardzo szybko się gotuje, a jego drobny kształt doskonale komponuje się z pozostałymi składnikami.
Oczywiście, aby uzyskać pełnię smaku i wartości odżywczych, do sałatki dodaję również inne, starannie dobrane składniki. Są to między innymi pokrojona w kostkę szynka oraz ser, a także świeże warzywa takie jak zielony ogórek, rzodkiewka oraz oliwki. Całość łączę ze sobą przy pomocy lekkiego sosu na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem soku z cytryny, koperku i czosnku.
Warto zaznaczyć, że ten przepis na sałatkę bez majonezu sprawdzi się idealnie dla osób, które wykluczyły go ze swojej diety lub po prostu preferują lżejsze wersje potraw. Dzięki temu sałatka jest nie tylko smaczna, ale i sycąca, co czyni ją świetnym wyborem na każdą porę dnia.
Tę sałatkę makaronową z szynką i warzywami polecam podawać jako szybki lunch do pracy, ale również na imprezach takich jak spotkania z przyjaciółmi czy rodziną. Co więcej, doskonale sprawdzi się jako dodatek do grilla, serwowana obok mięsa, kiełbasek czy warzyw z rusztu.
Jeśli szukasz pomysłu na szybką, smaczną i sycącą sałatkę – ten łatwy przepis na sałatkę makaronową bez majonezu z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę makaronową z szynką i warzywami.
- 250 g makaronu w kształcie ryżu (orzo)
- 1 średniej wielkości pęczek rzodkiewki
- 250 g sera sałatkowego typu feta
- 1 duży ogórek sałatkowy
- 300 g szynki wieprzowej
- 100 g oliwek
- 3 łyżki krojonego koperku
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę makaronową z szynką i warzywami krok po kroku.
Na początek szynkę kroimy na dość duże, ale wygodne do jedzenia kawałki. Zielonego ogórka, razem ze skórką, kroimy w większą kostkę lub półplasterki – w zależności od preferencji. Podobnie postępujemy z rzodkiewką, którą również kroimy na większe kawałki. Następnie ser sałatkowy (np. typu feta) kroimy w kostkę.
Do dużej miski przekładamy ugotowany i wystudzony makaron a następnie dodajemy wszystkie pokrojone wcześniej warzywa oraz szynkę a także oliwki.
Kiedy składniki są już w misce, pora na doprawienie sałatki. Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, posiekany koperek, sól i pieprz, a także czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość łączymy z jogurtem greckim, który nada sałatce kremowości. Na koniec wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak aby smaki dobrze się połączyły.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę makaronową z szynką i warzywami.
W tej sałatce wykorzystać można zarówno gotowaną jak i wędzoną szynkę. Może to być dowolna szynka drobiowa bądź wieprzowa.
Jak ugotować makaron do sałatki.
Makaron zawsze gotujemy według instrukcji, która znajduje się na jego opakowaniu. Na ogół czas gotowania makaronu orzo to około 8-10 minut. Gotowany przez 8-9 minut makaron będzie al dente i taki właśnie makaron najlepiej sprawdzi się w tej sałatce. Po ugotowaniu makaron wylewamy na durszlak i przelewamy go zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
Czym doprawić sałatkę bez majonezu.
Jako, iż większość członków mojej rodziny unika majonezu, spora ilość sałatek jakie robię go nie zawiera. Majonez najbardziej lubię zastępować jogurtem naturalnym bądź greckim. Do tego ważnym dodatkiem są także odpowiednio dobrane zioła oraz przyprawy. W tym przepisie stawiam na świeżo przeciśnięty czosnek, świeży koperek i sok z cytryny.
Lubisz sałatki makaronowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę makaronową z ogórkami małosolnymi i ciecierzycą.


Dodaj komentarz