Ciasto migdałowe bezglutenowe to pomysł na pyszne ciasto dla osób, które unikają spożywania glutenu oraz cukru. Podstawą tego ciasta są jajka, ksylitol a także mąka migdałowa. Chcąc sprawić, aby ciasto było w miarę możliwości jak najbardziej dietetyczne, tradycyjną kwaśną śmietanę zastępuję w tymże cieście śmietaną wegańską, która swoją konsystencją przypomina tę, którą ma kwaśna śmietana. Aromatu i fantastycznego smaku ciastu nadają grubo-siekane orzechy włoskie a także wiśnie. To szybkie do zrobienia ciasto bez glutenu świetnie sprawdza się podane na deser. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na ciasto migdałowe bezglutenowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto migdałowe bezglutenowe.
- 350 g mąki migdałowej
- 4 jaka „M”
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
- 150 g ksylitolu
- 80 g oleju
- 100 g wegańskiej śmietany typu kwaśna
- 80 g krojonych orzechów włoskich
- 150 g mrożonych wiśni
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Jak zrobić ciasto migdałowe bezglutenowe.
Do miski miksera planetarnego włożyć jajka, dodać ksylitol i ubijać przez 5 minut. Kolejno, wlać ekstrakt waniliowy oraz olej i ubijać przez kilkanaście sekund, po czym dodać wegańską śmietanę. Następnie włożyć przesianą przez sitko sodę, proszek do pieczenia oraz mąkę migdałową. Dokładnie połączyć całość, po czym dodać grubo-siekane orzechy włoskie i wymieszać. Ciasto migdałowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i kiedy gotowe, ułożyć na nim rozmrożone, odsączone z nadmiaru soku wiśnie. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 35 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić i kiedy zimne oprószyć zmielonym ksylitolem – opcjonalnie.

Warto wiedzieć robiąc ciasto migdałowe bezglutenowe.
Ciasto piekę w metalowej blaszce do pieczenia o wymiarach 28 na 22 centymetra.
W tym przepisie postawić można zarówno na świeże jak i na mrożone wiśnie. Wiśnie mrożone najpierw należy rozmrozić a przed dodaniem do ciasta odlać z nich nadmiar soku. Oczywiście wiśnie, które dodajemy do ciasta muszą być wydrylowane.
Używam oleju słonecznikowego lecz można wykorzystać także olej rzepakowy.
Jajka wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Czas pieczenia ciasta w dużej mierze zależy od waszego piekarnika. Ja piekę to ciasto na środkowej półce piekarnika elektrycznego, opcja grzania grzania góra-dół.
Lubisz ciasta z orzechami włoskimi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Chlebek bananowy.


Chętnie spróbuję. Ciasto wygląda pysznie.