Mac & cheese w nieco innej odsłonie, albowiem w formie kulek smażonych na głębokim tłuszczu. Kulki mają chrupiącą panierkę i ciągnący się płynny, serowy środek. Te makaronowe kulki są świetne jako indywidualne danie, podane zarówno na obiad jak i na przekąskę bądź też zaserwowane jako dodatek do innych dań. Przygotowanie tych pysznych kulek nie jest skomplikowane jednakże zajmuje dość sporo czasu, gdyż musimy ugotować makaron, zrobić sos serowy, połączyć makaron z sosem, wystudzić, uformować w kulki, obtoczyć w panierce i na końcu usmażyć. Pracę nad tym daniem warto jest zatem rozłożyć sobie na dwa dni i pierwszego dnia wieczorem przygotować sos oraz makaron i kiedy gotowe połączyć a dnia drugiego formować, panierować i smażyć. Warto jest jednakże poświecić czas jaki jest potrzebny na zrobienie tego dania albowiem smakuje ono fenomenalnie. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na kulki mac & cheese i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kulki mac & cheese.
- 800 ml mleka
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 300 g tartego sera cheddar
- 50 g masła
- 30 g mąki pszennej
Panierka:
- 150 g bułki tartej
- 3 małe jajka
- 50 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 250 g makaronu kolanka
- 1/2 łyżeczka soli
- woda do ugotowania makaronu
- olej słonecznikowy do smażenia
Do podania:
- sos salsa

Jak zrobić kulki mac & cheese.
Do garnka włożyć masło, wsypać mąkę i smażyć przez minutę na małej wielkości ogniu, mieszając w miarę często. Kolejno stopniowo wlać mleko, cały czas kontynuując mieszanie. Zagotować a następnie gotować przez 2 minuty. Po tym czasie dodać tarty ser cheddar, pieprz, sól – zrobić to przy już wyłączonym ogniu.
Makaron ugotować w sporej ilości wody osolonej 1/2 łyżeczką soli. Czas gotowania makaronu zależny jest od instrukcji na jego opakowaniu – ja gotowałam makaron przez 9 minut. Ugotowanego makaronu nie studzić lecz od razu przełożyć go z garnka, w którym się gotował do garnka z sosem. Dokładnie wymieszać po czym wyłożyć do prostokątnej formy i odstawiać na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Kiedy makaron jest chłodny należy włożyć go do lodówki, gdyż w momencie formowania powinien być zimny. W trakcie chłodzenia a przed włożeniem do lodówki można go także kilka razy przemieszać.
Na trzy osobne talerzyki wsypać mąkę pszenną, bułkę tartą oraz wbić jajka, które dodatkowo roztrzepać widelcem. Zimny makaron nabierać łyżką, formować w kulki i układać na większym talerzyku. Kolejno każdą kulkę obtaczać w mące, strzepując jej nadmiar, w jajku oraz w bułce tartej. Tak przygotowane kulki ułożyć na talerzyku, który wstawić na godzinę do lodówki.
Do głębokiego i szerokiego garnka wlać sporą ilość oleju, rozgrzać i kiedy gorący wkładać wyjęte prosto z lodówki kulki serowe, nie wszystkie na raz a jedynie ich część. Smażyć na średniej wielkości ogniu z tendencją do dużego przez około 5 minut bądź do momentu, w którym są ładnie przyrumienione. Smażące się kulki od czasu do czasu przemieszać a kiedy gotowe wyłożyć na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawać zaraz po usmażeniu z dodatkiem ulubionego sosu.

Warto wiedzieć robiąc kulki mac & cheese.
Waga indywidualnej kulki to około 60 g (przed obtoczeniem w panierce). Z podanych ilości uzyskamy około 30 kulek.
Serwując kulki jako indywidualne danie, podać można je z sosem salsa, ketchupem, majonezem bądź bez dodatku.
Lubisz dania z makaronem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makaron z brokułem i krewetkami.


Super. Będę musiała je zrobić, czuję że będą miały wzięcie.