Terrina wielkanocna z warzywami, szynką i jajkiem to propozycja na zimną przekąskę, którą zaserwować można nie tylko przy okazji Wielkanocy. Jej przygotowanie jest bardzo proste i zrobić może ją każdy bez wyjątku. Tę konkretną terrinę robi się bez pieczenia i jest to terrina na zimno. Jako, iż bazuje ona na nabiale nie ma potrzeby pieczenia tutaj czegokolwiek. Ogólnie rzecz ujmując, w tego typu terrinie połączyć można ze sobą dowolne warzywa, muszą być one jednak uprzednio ugotowane, zamarynowane bądź upieczone. Danie to na przykład fajnie sprawdza się przygotowane także z buraczkiem ćwikłowym, zielonymi szparagami, cukinią czy wieloma innymi warzywami. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na terrinę wielkanocną i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na terrinę wielkanocną.
- 9 jajek przepiórczych
- 80 g marchewki z puszki
- 80 g groszku z puszki
- 1 łyżka szczypiorku
- 80 g marynowanej papryki
- 80 g gotowanej szynki
- 100 g majonezu
- 250 g jogurtu greckiego
- 100 g kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczka soli
- 50 ml wody
- 10 g żelatyny w proszku
- 1/4 łyżeczka zielonego pieprzu
Dodatkowo:
- szczypiorek do dekoracji

Jak zrobić terrinę wielkanocną.
Do miseczki z zimną wodą wsypać żelatynę w proszku i wymieszać. Odstawić na 10 minut, po czym podgrzać przez 15 sekund w mikrofalówce. Po wyjęciu z mikrofali wymieszać i wystudzić.
Do większej miski wlać jogurt grecki, kwaśną śmietanę oraz majonez. Wymieszać łyżką i ubić ręcznym ubijakiem, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Kolejno wlać wystudzoną lecz nadal płynną żelatynę, mieszając cały czas ubijakiem. Następnie wsypać sól oraz zielony pieprz a po nich dodać również pokrojoną w kostkę paprykę marynowaną, drobno-krojony szczypiorek, zielony groszek z puszki, pokrojoną w paseczki szynkę oraz marchew z puszki w kostce. Wymieszać.
Do wyłożonej folią spożywczą podłużnej foremki wlać masę na terrinę, równomiernie rozprowadzić i wyrównać ją łyżką. W masę włożyć ugotowane jajka przepiórcze, jedno za drugim wzdłuż całej długości formy. Jajka lekko wcisnąć w masę, po czym foremkę z masą przykryć folią spożywczą, lekko uderzyć kilka razy o blat kuchenny aby pozbyć się ewentualnego powietrza i tak przygotowaną wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po wyjęciu z lodówki terrinę wyjąć z foremki, zdjąć folię i udekorować krojonym szczypiorkiem. Podawać na zimno.

Warto wiedzieć robiąc terrinę wielkanocną.
Terrinę robię w metalowej, prostokątnej formie o wymiarach 10,5 na 32 centymetry.
Jajka przepiórcze gotuję przez 5 minut. Po ugotowaniu zalewam je zimną wodą, studzę i obieram.
Jogurt grecki, kwaśna śmietana oraz majonez powinny być w temperaturze pokojowej. Należy je wyjąć z lodówki na około 30 minut przed rozpoczęciem prac nad daniem.
W daniu tym użyć można mieszanki groszku oraz marchewki z puszki. Można również samemu ugotować zarówno marchew jak i groszek, nie ma wtedy potrzeby sięgania po warzywa z puszki.
Lubisz dania z jajkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę kanapkową z awokado, jajka i rzodkiewki.


Dodaj komentarz