Ostatnie dwa tygodnie spędziłam na wypatrywaniu korzenia chrzanu w moim lokalnym sklepiku, gdyż koniecznie na nim to właśnie chciałam przygotować zupę chrzanową z przepisu poniżej. W końcu ku mojej wielkiej radości udało mi się wczoraj zakupić kilka kawałków chrzanu i od razu część z nich wylądowała w tejże zupie. Nie mówię Wam, iż świeży chrzan to jedyny chrzan, którego można użyć do zupy chrzanowej, gdyż chrzan tarty ze słoika również sprawdzi się w tej zupie. Sugeruję użycie świeżego chrzanu zwłaszcza w okresie wielkanocnym, gdyż ten mamy już za pasem i świeży chrzan powinien być ogólnie dostępny. Większość z nas tak czy tak będzie zaopatrywać się w chrzan, aby go dodać do koszyczka wielkanocnego. Warto zatem kupić więcej sztuk i nawet po świętach zrobić z nich zupę chrzanową.
Zupa chrzanowa, którą chcę Wam dzisiaj polecić to zupa krem z dodatkiem ziemniaków, korzenia pietruszki i śmietanki, podana z jajkiem gotowanym na twardo. Ja zupę chrzanową gotuję na wodzie, możecie ją jednak ugotować również na wywarze z wędzonki lub białej kiełbasy. Jeśli zdecydujecie się na użycie wędzonki to nie dodajcie jej zbyt dużo, w przeciwnym razie zupa będzie tłusta a przez to i nieco cięższa.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę chrzanową.
- 10 dkg tartego korzenia chrzanu
- 40 dkg obranych ziemniaków
- 5 dkg korzenia pietruszki (obrany)
- 5 dkg cebuli szalotki (obrana)
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 liście laurowe
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 płaska łyżka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo do podania zupy
Jak zrobić zupę chrzanową z jajkiem.
Do garnka włożyć masło i pokrojoną w małą kostkę cebulę, smażyć 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać tartą na tarce o dużych oczkach pietruszkę oraz tarty chrzan, smażyć 3-4 minuty, po czym dodać mąkę i mieszając nieustannie smażyć przez kilka sekund. Do podsmażonych warzyw wlać wodę, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zupę zagotować i od momentu zagotowania gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania dodać do zupy śmietankę. Zupę zdjąć z ognia, wyjąć liście laurowe a zupę zmiksować blenderem na kremową, jednolitą konsystencję. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, posypaną odrobiną tartego chrzanu.

Warto wiedzieć robiąc zupę chrzanową.
Kupując chrzan upewnijcie się, iż jest on świeży. Chrzan, który leży na półce sklepowej przez jakiś już czas traci swój intensywny smak i staje się nieco słodki. Ważne, aby chrzan, który dodacie do zupy miał intensywny, ostry smak.
Jeśli nie macie świeżego chrzanu to możecie oczywiście wykorzystać chrzan ze słoiczka. W zależności od tego po jak ostry chrzan sięgniecie, użyjcie pomiędzy 4 a 5 łyżek tegoż chrzanu.
Zupę chrzanową podać możecie z jajkiem kurzym lub jakiem przepiórczym. Jeśli zupę gotujecie na białej kiełbasie to również podajcie ją z plasterkami tejże kiełbasy.
Szukasz przepisów na dania ze chrzanem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ćwikłę z chrzanem.

Dodaj komentarz