Pikantna zupa, którą witam się z Wami w tym Nowym Roku jest absolutnym hitem w moim domu. Jeśli macie dzisiaj cięższy dzień po wczorajszym świętowaniu, koniecznie musicie się na nią skusić.
Przepis na zupę z soczewicy w mojej głowie zrodził się przypadkiem, kiedy to znalazłam w szafce kuchennej opakowanie zielonej soczewicy. Soczewica sprawdza się idealnie w diecie wegetariańskiej. Wysoka w błonnik, zastępuje zapotrzebowanie organizmu na mięso. Ja jednak nie mogłam się oprzeć i musiałam do tejże zupy dodać kiełbasę paprykową. Bez lekko pikantnego smaku kiełbasy nie mogę wyobrazić sobie tej zupy. Jeśli jednak należycie do tej grupy osób, które z różnych powodów nie jedzą mięsa, ugotujcie tę zupę z soczewicą bez dodatku kiełbasy, ale za to koniecznie z dodatkiem papryczki chili.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę z soczewicy
- 15 dkg ziaren zielonej soczewicy
- 20 dkg pikantnej kiełbasy z papryką
- 1,5 l wody
- 1 duża pietruszka
- 2 duże marchewki
- 1/2 średniej wielkości selera
- pęczek świeżego koperku
- mały kubeczek kwaśnej śmietany
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- 40 dkg pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę (jedna puszka)
Jak zrobić pikantną zupę z soczewicy.
Soczewicę przed ugotowaniem namoczyć na dwie godziny w zimnej wodzie.
Kiełbasę pokroić w małe krążki, włożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu. Kiedy kiełbasa zaczyna się rumienić dodać wodę, a następnie pokrojone w kostkę warzywa tj. marchew, selera i pietruszkę – marchew i pietruszkę można także pokroić w krążki. Następnie do warzyw dodać soczewicę odlaną z wody, w której uprzednio się moczyła. Dodać także pomidory w puszce, zwiększyć ogień i doprowadzić zupę do wrzenia. Kiedy zupa zaczyna się gotować, przykryć garnek pokrywką i gotować wolno do znacznego odparowania wody, na małym ogniu przez dwie i pół godziny. Zupę z soczewicy posolić solą oraz dodać do smaku pieprz. Podawać z keksem kwaśnej śmietany, posypaną obficie świeżo krojonym koperkiem.

Warto wiedzieć robiąc zupę z soczewicy z kiełbasą.
Ja jak zwykle użyłam śmietany bez laktozy. Wy możecie użyć dowolnej śmietany jeśli nie macie nietolerancji na laktozę.
Jeśli chcemy, aby zupa była dość gęsta wystarczy gotować ją dłużej.
Ta zupa jest bardzo sycąca i dlatego też może nam całkowicie zastąpić danie główne.
Poza śmietaną i koperkiem, zupę można dodatkowo podać ze świeżym pieczywem.
Lubisz zupy? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę grzybową z gnocchi.
Dodaj komentarz