Krupnik tradycyjny gotowany jest na wywarze z warzyw lub mięsa, z dodatkiem kaszy bądź ryżu. U mnie w domu mama zawsze gotowała tę zupę na żeberkach. Przejęłam ten zwyczaj i również gotuję mój krupnik na żeberkach. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru do tejże zupy. Na pewno fajnie sprawdzi się także wieprzowina oraz kurczak, ale nie miałam jeszcze okazji próbować tych opcji.
Moją zupę krupnik na żeberkach zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam raz kaszy gryczanej, ale nadała ona zupie całkowicie inny smak, aniżeli kasza jęczmienna. Zamiast kaszy dla odmiany można także użyć ryż, a nawet i komosę ryżową. Zapraszam po przepis na krupnik i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na krupnik.
- 600 g żeberek wieprzowych
- 2 litry wody
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 duża pietruszka
- 1/2 średniej wielkości selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 3 duże ziemniaki
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- pęczek natki pietruszki

Jak zrobić krupnik.
Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Wstawić na ogień, zagotować i gotować 30 minut na małym ogniu, od momentu zagotowania się całości.
Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, estragon, pieprz oraz sól. Ziemniaki można dodać trochę później, niż marchew, selera i pietruszkę, gdyż potrzebują one zdecydowanie mniej czasu na ugotowanie, aniżeli pozostałe warzywa.
Kiedy warzywa powoli stają się miękkie, dodać kaszę. Zupę gotować cały czas na małym ogniu. Gdy mięso i warzywa są już ugotowane, do zupy dodać drobno krojoną natkę pietruszki. Krupnik podawać sam bądź z dodatkiem pieczywa.

Warto wiedzieć robiąc krupnik.
Zupa krupnik jest naprawdę bardzo łatwa do przygotowania. Serwując ją z żeberkami uważajmy aby nie było w niej kości. Czasami jeśli żeberka są źle pocięte kości na linii cięcia mogą być pokruszone. Jeśli chcemy uniknąć przykrych niespodzianek możemy jako podstawy wywaru użyć mięsa szynkowego bez kości.
Lubisz zupy z dodatkiem mięsa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę z kalarepy z pulpecikami.

Dodaj komentarz