Bezmięsny tatar przygotowany z ugotowanego buraczka ćwikłowego, podany z dodatkiem sosu chrzanowego to danie, które z powodzeniem zaserwować można na przystawkę. Oczywiście jest to tatar warzywny, zupełnie nie zawierający mięsa, więc jeśli ktoś sugeruje się samą nazwa tego dania, która zawiera słowo “tatar” i przez to w daniu tym oczekuje mięsa, to go tutaj nie znajdzie. Podstawą tego wegetariańskiego tatara jest ugotowany burak ćwikłowy, który po obraniu i pokrojeniu w małą kostkę łączę z cebulą i jabłkiem. Zarówno jabłko jak i cebulę staram się kroić w kostkę podobną do tej, w którą kroję buraczka. Jeśli chodzi o doprawienie składników to zarówno kapary, marynowany pieprz zielony, musztarda oraz syrop z agawy fantastycznie podkręcają smak użytych w tatarze warzyw.
Jak na Polkę przystało buraczki ćwikłowe uwielbiam z dodatkiem chrzanu, stąd też sos, z którym serwuję tego tatara bazuje na chrzanie z słoika. Oczywiście poza sosem dobrze jest do tatara podać także pieczywo takie jak bagietka, pieczywo chrupkie czy tostowe. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na tatara z buraka i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tatar z buraczka.
- 30 dkg ugotowanych buraczków ćwikłowych
- 3 dkg czerwonej cebuli
- 1/4 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu marynowanego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 5 dkg kwaskowego jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej Dijon
- 1 łyżka marynowanych kaparów
Sos chrzanowy:
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka chrzanu ze słoika
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu

Jak zrobić tatar z buraczka.
Obrane ze skórki buraczki ćwikłowe pokroić w małą kostkę i włożyć do miski. Dodać krojoną w małą kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w równie małą kostkę jabłko oraz kapary. W moździerzu rozgnieść ziarna zielonego pieprzu, dodać oliwę, syrop z agawy, sok z cytryny, sól oraz musztardę. Dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki, po czym wlać je do miski, w której znajdują się warzywa i wymieszać.
W miseczce połączyć chrzan z majonezem, sokiem z cytryny, oliwą, solą oraz pieprzem. Na talerzyku do serwowania rozsmarować część sosu chrzanowego, pośrodku ułożyć metalową obręcz, którą wypełnić składnikami z miski. W trakcie wykładania składników dociskać je łyżką, a ich górę lekko wyrównać. Tatar z buraczka podawać na zimno.

Warto wiedzieć robiąc tatar z buraczka.
Waga buraczków podana przeze mnie w liście składników to ich waga po obraniu.
Czerwoną cebulę zastąpić można nieco bardziej łagodną w smaku cebulą szalotką. Z kolei syrop z agawy zastąpić można miodem, na przykład akacjowym.
Lubisz dania z buraczka ćwikłowego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Puree ziemniaczane z burakiem.


Dodaj komentarz