Ziemniaki są jednym z bardziej popularnych warzyw. Są tanie, smaczne i użyć można ich do całej gamy dań.
Co roku czekam z niecierpliwością na moment, w którym pojawią się nowe ziemniaki.
Zajadam się nimi do oporu. Zazwyczaj podaję ziemniaki z masłem i koperkiem. Tak smakują mi najbardziej.
Młode ziemniaki najlepiej podawać w całości, nie jako puree gdyż nie mają w sobie zbyt wystarczającej ilości skrobi i puree będzie rzadkie.
Smażone ziemniaki są jednym z kilku wariantów w jaki możemy podać młode ziemniaki.
Ziemniaki przygotowane w sposób podany przeze mnie sposób nie muszą być młode, możemy wykorzystać każdego rodzaju ziemniaki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na smażone ziemniaki.
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 5 gałązek świeżego rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili

Jak zrobić ziemniaki smażone z ziołami.
Ziemniaki umyć, osuszyć, pokroić w dwu centymetrową kostkę po czym włożyć do garnka z wodą osoloną łyżką soli i gotować przez 10 minut.
Z podgotowanych ziemniaków odlać wodę, odstawić na 5 minut.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać całe ząbki czosnku, pokrojoną w paski papryczkę chili i rozmaryn. Smażyć na małym ogniu 2 minuty po czym dodać podgotowane ziemniaki. Posolić łyżeczką soli, zwiększyć ogień na średni i smażyć do momentu, w którym ziemniaki są lekko zrumienione.
Ziemniaki podawać jako dodatek do mięs lub serwować same np. z kefirem czy kwaśną śmietaną.

Warto wiedzieć robiąc smażone ziemniaki.
Ziemniaki, których użyłam były dość duże i miały czerwoną skórkę. Nie obierałam ich gdyż skórka nadała im dodatkowego smaku.
Użyłam całej papryczki chili. Była ona dość duża i sprawiła, iż ziemniaki były jak dla mnie dobrze pikantne. Jeśli nie lubicie bardzo pikantnych dań, użyjcie mniejszej ilości papryczki.
Lubisz ziemniaki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ziemniaczane Fraszynki.
Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam