Ten dressing sałatkowy należy do najczęściej robionych przeze mnie dressingów. Lubię doprawiać nim proste sałatki na bazie zielonej sałaty z dodatkiem pomidora i ogórka. Do przygotowania dressingu miodowo-musztardowego potrzebny jest dobrej jakości miód naturalny, musztarda, odrobina soku z cytryny oraz olej. Ja dodatkowo dodaję jeszcze ocet jabłkowy, gdyż nadaje od dressingowi fajnego smaku. Wszystkie składniki należy zmiksować za pomocą blendera lub bardzo dokładnie wymieszać.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dressing miodowo-musztardowy.
- 5 łyżek miodu np. kwiatowego
- 5 łyżek musztardy ziarnistej Dijon
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 200 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki octu jabłkowego
Jak zrobić dressing miodowo-musztardowy.
Do wysokiego, plastikowego pojemnika włożyć wszystkie składniki. Zmiksować blenderem lub dokładnie wymieszać. Dressing musztardowo-miodowy przetrzymywać w zamkniętym słoiku w lodówce do kilku dni.

Warto wiedzieć robiąc dressing miodowo-musztardowy.
Do przygotowania dressingu musztardowo-miodowego sięgnęłam po musztardę ziarnistą. Osobiście lubię jej smak w tym dressingu bardziej, aniżeli smak musztardy Dijon kremowej.
Miód jaki możecie dodać do dressingu to miód kwiatowy, akacjowy, lipowy jak i inny dowolny miód naturalny.
Szukasz przepisów na dressingi do sałatek? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dressing bazyliowy.

Dodaj komentarz