Bułki na kefirze zrobione na proszku do pieczenia i sodzie. Normalnie bułki zrobiłabym na drożdżach ale niestety nie miałam już żadnych w domu. Poszłam do sklepu a tam półka, na której zazwyczaj są drożdże też okazała się pusta. Nie chciałam kupować pieczywa w sklepie, gdyż od jakiegoś czasu jemy tylko domowe bułki i chleb. Pozostał mi zatem proszek do pieczenia oraz soda, które mogłam użyć zamiast drożdży. I tak zrobiłam bułki na kefirze, które dodatkowo do wierzchu posypałam sezamem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki na kefirze.
- 45 dkg mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 35 dkg kefiru (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka sezamu
Jak zrobić bułki na kefirze.
Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, proszek, sodę, cukier puder oraz kefir. Wyrobić ciasto. Dłonie przesmarować olejem. Z ciasta formować kulki o średnicy 5-u centymetrów, układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę po wierzchu delikatnie posypać sezamem. Uformowane w kulki ciasto odstawić na 10 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza. Bułki piec 20-25 minut lub do momentu, w którym będą lekko przypieczone. Po upieczeniu wystudzić przed krojeniem.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc bułki na kefirze.
Za każdym razem kiedy odrywacie kolejny kawałek ciasta aby uformować kulkę, przesmarujcie dłonie olejem.
Kefir zastąpić możecie maślanką.
Po wierzchu zamiast sezamu możecie bułki posypać kminkiem, słodką papryką, kozieradką lub makiem.
Szukasz przepisów na domowe pieczywo? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Chlebek pita.
Dodaj komentarz