Dość sporadycznie robię dania wegańskie. Wbrew pozorom nie są to dania łatwe do przygotowania. Przynajmniej dla mnie.
Ciasta wegańskie nie mogą zawierać w sobie jajek, nabiału – odpada tutaj zatem śmietana i mleko. Są oczywiście zamienniki tych składników ale zmieniają one nieco smak ciasta.
Jeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania to do ich przygotowania musimy wybierać tylko wegańskie produkty. Czyli tutaj też żadnego sera, jajek, mleka, śmietany a już na pewno mięsa nie możemy wykorzystać.
Widzicie sami zatem, iż weganie zwłaszcza ci początkujący nie mają łatwego zadania.
Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka wegańska z kalafiora. Nie dodałam do niej żadnego sosu, smak podkreśliłam miętą. Dodatkowo orzeszki nerkowca i cebula skomplementowały fajnie smak pieczonego kalafiora.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z kalafiora.
- 80 dkg kalafiora
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 10 listków świeżej mięty
- 1/2 szklanki orzeszków nerkowca
- 1 średniej wielkości cebula czerwona
- 18 dkg sera tofu
Jak zrobić wegańską sałatkę z kalafiora.
Kalafiora obrać z liści, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Do małej miseczki wlać olej, dodać mieloną słodką i ostrą paprykę oraz 1 łyżeczkę soli, wymieszać a następnie bardzo dokładnie natrzeć kalafiora. Kalafior owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Po 50-u minutach delikatnie odwinąć folię i kontynuować pieczenie przez kolejne 40 minut. Po upieczeniu kalafiora wystudzić, podzielić na średniej wielkości różyczki, które włożyć do miski. Dodać utarty na tarce o dużych oczkach ser tofu, drobno krojone listki mięty, 1/2 łyżeczkę soli, pokrojoną w drobną kostkę cebulę czerwoną oraz orzeszki nerkowca. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę kalafiorową.

Kalafiora trzymałam w piekarniku dość długo. Nie wiem co było powodem, iż nie chciał wcześniej się upiec 🙂 Może nie ma potrzeby abyście trzymali kalafiora, aż tak długo w piekarniku. Od czasu do czasu sprawdźcie widelcem czy jest miękki czy nie. Możliwe, iż nie będzie potrzebował, aż tak długo się piec.
Lubisz kalafiora? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Biała zupa kalafiorowa z twistem.
Dodaj komentarz