Kapusta na occie przygotowana w tradycyjny sposób potrzebuje nieco czasu. W tymże czasie możemy się jednak nadal cieszyć a’la smakiem kapusty z octem, zrobionej w nieco inny sposób. Szybka kapusta zakwaszana możliwa jest do spożycia już po zaledwie kilku godzinach. Do zrobienia szybkiej kapusty zakwaszanej poza kapustą potrzebny jest ocet, woda oraz kilka przypraw. Kapustę należy pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić do lodówki na kilka godzin. Szybko, prawda? 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szybką kapustę zakwaszaną.
- 1,4 kg czerwonej kapusty
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki soli
- 3 łyżki cukru kryształu
- 500 ml octu jabłkowego
- 1 l przegotowanej, zimnej wody
- 4 liście laurowe
- 3-y centymetrowy kawałek imbiru
- 2 słoiki dwulitrowe
Jak zrobić szybką kapustę zakwaszaną.
Kapustę poszatkować lud bardzo cienko pokroić nożem. Imbir obrać, pokroić na plastry. Z czosnku usunąć łupkę.
W garnku wymieszać sól z cukrem, octem oraz wodą.
W słoikach ułożyć kapustę, imbir, liście laurowe oraz czosnek. Zalać wodą z octem. Słoiki zamknąć i włożyć do lodówki. Kapusta nadaje się do spożycia po 4-ech godzinach jednak najlepsza jest następnego dnia.

Warto wiedzieć robiąc szybką kapustę zakwaszaną.
Układając kapustę w słoikach przyciskałam ją dobrze dłonią. Czosnek, liście laurowe oraz imbir ułożyłam naprzemiennie pomiędzy kapustą.
Kapusta przygotowana w tenże sposób powinna być przechowywana w lodówce. Zalecam jednak nie trzymać jej dłużej niż przed dwa tygodnie.
Tak przygotowana kapusta jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, hot dogów, kanapek czy kebabu.
Szukasz przepisów na surówki z czerwonej kapusty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Modrą kapustę.
Dodaj komentarz