Por sprawdza się świetnie zarówno w sałatkach jak i w surówkach. Pysznie łączy się z innymi warzywami, wędliną oraz ziołami. W surówkach pora zestawiać można z jabłkiem, marchewką, rzodkiewką, kukurydzą czy chociażby kapustą. Tego typu zestawienia smakują rewelacyjnie z dodatkiem lekkiego dressingu na bazie oliwy lub doprawione jogurtem, majonezem bądź kwaśną śmietaną.
Surówka z pora, jabłka i rzodkiewki to sprawdzona propozycja na surówkę do obiadu. Jest to surówka ze świeżych warzyw oraz owoców, dzięki czemu jej smak jest lekko ostry, a jednocześnie słodki. Por oraz rzodkiewka nadają surówce ostrości, natomiast winne i soczyste jabłko sprawia, iż wyczuwalna jest w niej także nutka słodyczy. Poza wspomnianymi już składnikami do surówki dodałam również orzechy pekan, a całość doprawiłam majonezem oraz jogurtem naturalnym. Tę surówkę podawać można jako dodatek do każdego niemalże rodzaju mięsa. Poniżej kilka propozycji na dania główne, z którymi podać można surówkę z pora.
- kotlety mielone faszerowane pieczarkami
- kotlet de volaille z masłem
- pikantne udka z kurczaka
- tradycyjny schabowy
Polecam wam przygotowanie tejże surówki, gdyż jest super prosta i zarazem szybka do zrobienia. Tę surówkę z pora przygotować można w 10 minut, wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i połączyć je w całość. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na surówkę z pora, jabłka i rzodkiewki i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z pora, jabłka i rzodkiewki.
- 20 dkg pora (1/2 dużego pora)
- 20 dkg jabłka (1 duże)
- średniej wielkości pęczek rzodkiewki
- 5 dkg orzechów pekan (duża garść)
- 2 pełne łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej (płaska)
- szczypta świeżo-mielonego pieprzu
- kilka listków świeżej szałwii

Jak zrobić surówkę z pora, jabłka i rzodkiewki.
Pora dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym pokroić na cienkie paseczki. Jabłko pokroić na duże kawałki, które skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę pokroić w dużą kostkę, a orzechy pekan grubo posiekać. Wszystkie pokrojone składniki włożyć do miski, dodać sól, pieprz, majonez, jogurt naturalny oraz pokrojone listki szałwii. Dokładnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z pora, jabłka i rzodkiewki.
Jabłko dodałam wraz ze skórką. Przed pokrojeniem dokładnie je umyłam, osuszyłam i usunęłam ziarna. W tej sałatce najlepiej sprawdza się miękka, słodka i soczysta odmiana jabłek.
Orzechy pekan zastąpić można orzechami włoskimi.
Sól himalajską zastąpić można solą jodowaną, jednak sugeruję użyć jej mniejszą ilość.
Lubisz dania z pora? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Smażoną rybę z kremowym porem.


Dawno nie robiłam takiej. Chyba rzodkiewek nie dodawałam, będę musiała spróbować