Mój tegoroczny urlop spędziłam w gorącej Chorwacji. Miałam okazję nie tylko odpocząć ale i trochę pogotować. Jako, iż miałam dostęp do kuchni dość często robiłam dania na lunch bądź na obiad. W moim menu królowały świeże ryby, owoce morza oraz dużo warzyw. Jednym z dań, które w trakcie mojego kucharzenia na wczasach zrobiłam, była salsa z pomidorów. Salsę z pomidorów robię bardzo często, nie jest to zatem nowe danie, które robiłam po raz pierwszy. Jako, iż nie dzieliłam się z Wami jeszcze przepisem na to danie na blogu, poniżej załączam Wam przepis na salsę z pomidorów.
Salsę z pomidorów podać można jako dodatek do dań mięsnych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do mięsa z grilla. Może to być grillowana pierś z kurczaka, grillowana karkówka lub kiełbasa. Kiedy salsę z pomidorów podaję na obiad, poza mięsem lubię jeszcze dodatkowo zaserwować do niej ryż lub kuskus. Propozycje na dania mięsne znajdziecie na blogu w kategorii Obiad. Polecam Wam ten prosty przepis na salsę z pomidorów, koniecznie go wypróbujcie 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na salsę z pomidorów.
- 4 duże pomidory
- 15 sztuk zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki surowej lub suszonej papryki chili
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- 1/2 dużej czerwonej cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
Jak zrobić salsę z pomidorów.
Pomidory umyć, osuszyć po czym pokroić w średniej wielkości kostkę. Przełożyć do miski i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną z kostkę cebulę oraz drobno krojone oliwki. W kubeczku wymieszać sok z cytryny z solą, pieprzem, oliwą z oliwek i drobno krojoną papryczką chili. Sosem z kubka zalać składniki w misce i dokładnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc salsę z pomidorów.
Z pomidorów nie usuwam ani skórki ani pestek. Jeśli zdecydujecie się na usunięcie skórki, zanurzcie najpierw pomidory na kilka sekund we wrzącej wodzie. Skórka z takich pomidorów zejdzie bardzo szybko i sprawnie.
Lubisz dania z pomidorami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sos romesco.

Dodaj komentarz