Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem, papryką marynowaną, korniszonami i kukurydzą to pyszne danie na zimno, które świetnie sprawdza się podane na uroczystościach rodzinnych. Zaserwować można ją na imieninach, urodzinach, komuniach i wielu innych spotkaniach w gronie znajomych lub rodziny. Nadchodzące Święta Bożego Narodzenia są także dobrą okazją na podanie tejże właśnie sałatki. Pomimo, iż nazwa sałatki sugeruje sałatkę z zupek chińskich, to wykorzystujemy w niej jedynie sam makaron. Jak wiadomo w zupkach chińskich, w zależności od ich smaku, znajdują się również inne dodatki, takie jak na przykład suszone warzywa.
Przygotowanie sałatki z zupek chińskich zaczynam od zalania makaronu wrzątkiem oraz od usmażenia mięsa z kurczaka. Kiedy makaron i mięso są gotowe, studzę je i wkładam do miski. Dodaję pokrojone ogórki, kukurydzę i paprykę. Całość doprawiam majonezem i sosem chili. Dzięki dodatkowi sosu chili, sałatka jest lekko pikantna i smakuję rewelacyjnie. Polecam Wam poniższy przepis na sałatkę z zupek chińskich i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z zupek chińskich.
- 15 dkg makaronu z zupek chińskich
- 25 dkg kukurydzy w puszce
- 15 dkg papryki marynowanej
- 50 dkg piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 10 dkg korniszonów
- mały pęczek szczypiorku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżka sosu chili
Jak zrobić sałatkę z zupek chińskich.
Makaron z zupek chińskich włożyć do miski, zalać wrzącą wodą i odstawić na 3-5 minut pod przykryciem. Po tym czasie przelać na durszlak i pozostawić do wystygnięcia.
Piersi z kurczaka oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelnię wlać olej, włożyć pokrojone mięso i smażyć przez kilka minut, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec smażenia dodać zioła prowansalskie. Usmażone mięso z kurczaka wystudzić.
Korniszony wraz ze skórką pokroić w małą kostkę, a paprykę pokroić w paseczki.
W dużej misce wymieszać makaron, kawałki kurczaka, paprykę, korniszony, kukurydzę z puszki oraz drobno-krojony szczypiorek. Dodać majonez, sos chili, sól oraz pierz i dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z zupek chińskich.
Makaron przed zalaniem wrzątkiem można połamać w dłoniach na mniejsze kawałki – ja tak robię. Makaron we wrzącej wodzie można również trzymać według czasu podanego na opakowaniu.
Tę sałatkę doprawiam pikantnym sosem chili. Jeśli jednak nie lubicie pikantnego jedzenia, zastąpcie sos chili pikantnych ketchupem bądź całkowicie go pomińcie.
Lubisz sałatki z makaronem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę makaronową z pomidorkami.


Jak ja dawno jej nie robiłam, Smaka mi narobiłaś
🙂