Sałatka z bakłażana i ciecierzycy to sałatka w stylu śródziemnomorskim. Lekka, bez dodatku majonezu bądź śmietany, zachwyci wszystkich tych, którzy lubują się w tego typu daniach.
Pogoda za oknem powoli zaczyna się poprawiać i małymi krokami nadchodzą ciepłe dni. W takie to właśnie dni część z nas sięga po dania na bazie warzyw. Jednym z takich dań, na które warto się skusić jest sałatka z bakłażana. Można zajadać się nią samą bądź zaserwować ją jako dodatek do mięs czy kasz. Sałatka jest idealna do mięsa z grilla, gdyż bardzo fajnie się z nim komponuje. Można ją również podać z kaszą jaglaną lub kuskusem. To jak Wy podacie tę sałatkę zależy oczywiście tylko i wyłącznie od Was 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z bakłażana i ciecierzycy.
- 1 średnie wielkości bakłażan (40 dkg)
- 1 puszka ciecierzycy (40 dkg)
- kilka listków świeżej mięty
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 mała cebula czerwona
- 20 dkg pomidorków koktajlowych

Jak zrobić sałatkę z bakłażana i ciecierzycy.
Bakłażan umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 1,5 centymetrową kostkę bądź w plastry (wedle uznania). Pokrojonego bakłażana nasolić 1/2 łyżeczką soli, dokładnie wymieszać i lekko ugnieść dłonią, tak aby sól dobrze pokryła każdy kawałek tego warzywa. Odstawić na 5 minut.
Naczynie do zapiekania nasmarować 1 łyżką oliwy, włożyć bakłażana i wymieszać. Kolejno, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza. Piec do momentu, w którym bakłażan będzie miękki. Powinno to zająć maksymalnie około 45 minut. Upieczonego bakłażana wystudzić.
Do miski włożyć kawałki upieczonego bakłażana, ciecierzycę uprzednio odlaną z wody, cebulę pokrojoną w drobne piórka, pomidorki koktajlowe pokrojone na pół lub na ćwiartki oraz drobno krojone listki mięty. W kubku wymieszać 3 łyżki oliwy, 1/4 łyżeczkę soli oraz sok z cytryny. Gotowym sosem zalać składniki w misce i dokładnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z bakłażana i ciecierzycy.
Sałatkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce.
Do sałatki najlepsza będzie cebula czerwona. Biała cebula byłaby tutaj zbyt intensywna w smaku.
Lubisz sałatki bez majonezu? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zdrową sałatkę z awokado i buraczka
Dodaj komentarz