Grillowana kiełbasa, szaszłyki, karkówka smakują najlepiej podane z dodatkiem sałatki. Wybór sałatek na grilla jest duży. W grę wchodzą sałatki z gotowanych jak i surowych warzyw, doprawione sosem na bazie majonezu bądź na bazie oliwy. Ja osobiście rzadko podaję do mięsa z grilla sałatki z majonezem. Najbardziej odpowiadają mi proste sałatki z dodatkiem lekkiego dressingu z oliwy. Wychodzę z założenia, iż grillowane mięso z reguły samo w sobie jest dość ciężkie, dlatego lekka sałatka idealnie je uzupełnia.
Sałatka na grilla, na którą przepisem dzielę się z Wami dzisiaj, to najlepsza sałatka na grilla jaką do tej pory miałam okazję jeść. Podstawą tejże sałatki na grilla jest zielona sałata dębolistna. Od jakiegoś czasu kupuję głównie tę sałatę, gdyż jest ona nie tylko smaczna ale dodatkowo pozostaje świeża przez spory okres czasu. Sałatę dębolistną połączyłam z papryką, pomidorkami koktajlowymi, świeżą cukinią i serem feta. Dodałam także prażone pestki dyni, które świetnie skomponowały się ze świeżymi warzywami. Sałatkę doprawiłam lekkim winegretem francuskim.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę na grilla.
- 20 dkg sałaty dębolistnej
- garść świeżych listków bazylii
- 15 dkg pomidorków koktajlowych
- 25 dkg sera feta
- 25 dkg papryki (mix papryki czerwonej, żółtej i zielonej)
- 15 dkg kukurydzy z puszki
- 3 łyżki prażonych pestek dyni
- 20 dkg cukinii
- winegret francuski
Jak zrobić sałatkę na grilla.
Winegret francuski przygotuj według przepisu TUTAJ. Ja doprawiłam tę sałatkę całą ilością winegretu, który przygotowałam.
Sałatę dębolistną opłukać, dobrze osuszyć i porwać w dłoniach na mniejsze kawałki. Cukinię pokroić na bardzo cienkie plasterki, najlepiej za pomocą krajalnicy do warzyw. Paprykę pokroić w średniej wielkości paski. Każdego pomidorka koktajlowego przekroić na pół. Ser feta pokroić w średniej wielkości kostkę.
W dużej misce połączyć osuszoną sałatę, listki bazylii, pokrojone pomidory, cukinię, paprykę, pestki dyni, kukurydzę z puszki i ser feta. Całość polać winegretem francuskim i delikatnie wymieszać.
Więcej propozycji na sałatki na grilla znaleźć można w Sałatkach i surówkach.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę na grilla.
Ja sałatę po wypłukaniu w wodzie układam na durszlaku, odstawiam na chwilę a następnie każdy listek układam na papierowym ręczniku. Sałata przed dodaniem do sałatki powinna zawierać jak najmniej wody, dlatego ważne jest aby ją dobrze osuszyć.
Prażenie pestek dyni powinno odbyć się na suchej patelni. Taką patelnię należy wstawić na bardzo mały ogień, wsypać pestki dyni i prażyć przez około 5 minut, mieszając pestki od czasu do czasu.
Kukurydzę przed podaniem do sałatki należy odlać z wody. Listki bazylii trzeba umyć i osuszyć, podobnie jak liście sałaty.
Jeśli chcecie, aby ser feta zachował kształt kostki dodajcie go dopiero po połączeniu warzyw z winegretem.
Szukasz przepisów na sałatki na grilla? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z szynką parmeńską.






Dodaj komentarz