Kilka lat temu odwiedzając Chorwację w lokalnej restauracji zamówiłam mątwy. Były one grillowane z dużą ilością czosnku oraz oliwy i podane z cytryną. Nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść mątw i początkowo nie wiedziałam czego się spodziewać po ich smaku. Mątwy okazały się miękkie, delikatne i jednym słowem pyszne. Od tego czasu za każdym razem kiedy jestem na wakacjach w Chorwacji, co najmniej raz zamawiam mątwy.
Mątwa należy do owoców morza, swoim smakiem nieco przypomina krewetki. Przygotować można ją poprzez grillowanie, gotowanie lub smażenie. Ja poniżej zostawiam Wam przepis na mątwy z grilla, które zrobić można w bardzo prosty sposób. Do przygotowania mątw z grilla potrzebne będą średniej wielkości mątwy, oliwa z oliwek, czosnek, sok z cytryny oraz natka pietruszki. Grillowanie odbyć może się na patelni grillowej bądź na grillu. Gotowe danie polecam podać ze świeżym pieczywem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na mątwy z grilla.
- 45 dkg świeżych mątw
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
Sos do podania:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki
Jak zrobić mątwy z grilla.
Mątwy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, zmieniając wodę około trzy razy. Wypłukane mątwy osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w misce. W małej miseczce połączyć oliwę z solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Marynatę z miseczki wlać do miski z mątwami, wymieszać i odstawić na 2-3 minuty.
Patelnię grillową wstawić na ogień, bardzo dobrze rozgrzać. Na gorącej patelni układać mątwy. Grillować łącznie z obu stron 2 maksymalnie 3 minuty. Grillowane mątwy wykładać na talerzyk. W kubeczku wymieszać oliwę, sok z cytryny oraz natkę z pietruszki. Gotowym sosem polać mątwy na talerzyku.

Warto wiedzieć robiąc mątwy z grilla.
Sięgnęłam po oczyszczone, średniej wielkości świeże mątwy. Kupując mątwy w sklepie rybnym upewnijcie się, iż są oczyszczone, gdyż w przeciwnym razie będziecie musieli sami je oczyścić w domu.
Jeśli do grillowania wykorzystujecie duże sztuki, to warto jest je w kilku miejscach naciąć nożem. Pozwoli im to równomiernie się upiec.
Duże sztuki grillować należy około 2 minuty z każdej strony, mniejszym sztukom należy odpowiednio zmniejszyć czas grillowania. Mątwy grillowane dłużej będą gumowate i nieprzyjemne w smaku, dlatego też czas który mątwy spędzają na grillu jest niesamowicie waży. Od niego bowiem zależy czy mątwa będzie smaczna czy nie.
Lubisz dania z owoców morza? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krewetki w tempurze.

Nigdy nie praktykowałam grillowania z orientalnymi daniami, ale teraz mam na to wielką ochotę! Dobrze, że mój mąż kupił grill elektryczny firmy Weber, dzięki czemu nie muszę czekać na letni sezon, aby móc rozpieścić swoje podniebienie potrawami z grilla. 🙂