Przepis na smażony Camembert
|

Smażony Camembert

Smażony Camembert to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest on co prawda dość kaloryczny lecz od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić. Przygotowanie panierowanego sera zajmuje mniej niż 10 minut wliczając w to czas smażenia. Jest to zatem bardzo szybka przekąska, która świetnie sprawdza się na każdej imprezie. Panierka, którą obtoczony jest ser zawiera odrobinę czosnku a także paprykę słodką, co sprawia, iż ser jest nie tylko smaczny ale także lekko aromatyczny.

Ser Camembert smakuje pysznie podany z ulubionym sosem, chutney lub dżemem. Idealnym dodatkiem do sera smażonego jest żurawina, dżem malinowy jak i truskawkowy. Każdy słodki dodatek pysznie pasuje zaserwowany z tymże serem. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na smażony Camembert i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na smażony Camembert
Smażony Camembert

Składniki na smażony Camembert.

  • 400 g sera Camembert (2 opakowania)
  • 1/2 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 20 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g bułki tartej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Przepis na smażony Camembert
Smażony Camembert

Jak zrobić smażony Camembert.

Ser Camembert pokroić na trójkąty. Jajka wbić do miseczki, po czym roztrzepać je widelcem. Do osobnej miseczki wsypać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, granulowany czosnek oraz słodką paprykę w proszku. Dokładnie wymieszać.

Trójkąty serowe nabijać na patyczek do szaszłyków, obtaczać najpierw w mące z przyprawami, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Panierkę z jajka oraz bułki powtórzyć, czyli po pierwszym obtoczeniu w bułce tartej ponownie obtoczyć w jajku a po nim ponownie w bułce tartej.

Do garnka wlać sporą ilość oleju roślinnego, bardzo dobrze go rozgrzać i kiedy gorący wkładać panierowany ser. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 1,5 do 2 minut mieszając ostrożnie w tym czasie około dwa razy. Usmażony ser wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawać od razu po usmażeniu.

Przepis na smażony Camembert
Camembert smażony

Warto wiedzieć robiąc smażony Camembert.

W tym przepisie wykorzystuję dwa opakowania sera Camembert. Każde z nich kroję na 8 trójkątów. Z podanych ilości wychodzi mi zatem 16 sztuk smażonych serków.

Na raz smażymy tylko kilka trójkątów serowych. Czas smażenie nie może być zbyt długi, gdyż ser zacznie wypływać. Kiedy zauważymy, iż ser zaczyna delikatnie wypływać od razu wyjmujemy go na talerzyk.

Lubisz dania z serem Camembert? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Brioszki z pieczonym serem Camembert.

Przepis na smażony Camembert
Smażony Camembert
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Smażony Camembert
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *