Smalczyk z mięsem i pieczarkami
Domowy smalczyk jest wyjątkowo smaczny a przy tym niezwykle łatwy do przygotowania. Zrobić można go w wersji podstawowej z dodatkiem cebuli bądź urozmaicić go dodatkami takimi jak na przykład mięso mielone oraz pieczarki. Przepis na smalec z cebulą znajdziecie na blogu a poniżej zapraszam was na smalczyk z mięsem i pieczarkami. Pysznymi dodatkami do tego dość kalorycznego dania są ogórki kiszone, duże kapary z łodygą jak również świeże pieczywo oraz tosty.
Przygotowanie smarowidła ze słoniny, mięsa i grzybów zaczynamy od wytopienia drobno-krojonej słoniny, dodania do niej mięsa mielonego, cebuli pokrojonej w kostkę bądź w piórka a także pokrojonych na kawałki pieczarek. Całość należy oczywiście doprawić do smaku przyprawami, w tym wypadku jest słodka papryka mielona, sól oraz pieprz. Jeśli lubicie lekko pikantne potrawy to oprócz słodkiej papryki całość do smaku doprawić można również szczyptą papryki ostrej bądź płatkami chili. Gotowy smalczyk najpierw schładzamy w temperaturze pokojowej i kiedy chłodny przekładamy go do słoiczka lub do miseczki. W lodówce spokojnie może on postać nawet kilkanaście dni. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na smalczyk z mięsem i pieczarkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smalczyk z mięsem i pieczarkami.
- 300 g słoniny (mała kostka)
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 200 g cebuli
- 1/2 łyżeczka soli (pełna)
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 200 g pieczarek
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Jak zrobić smalczyk z mięsem i pieczarkami.
Pokrojoną w małą kostkę słoninę wkładamy do garnka i wytapiamy na małym ogniu przez 15 minut, mieszając w miarę często. Kolejno do lekko wytopionej słoniny dodajemy mięso mielone, starając się w miarę możliwości znacznie rozdrobnić je widelcem. Smażymy przez 2-3 minuty, po czym wkładamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w małą kostkę pieczarki oraz przyprawy. Smażymy na małym ogniu przez 45 minut do godziny, mieszając od czasu do czasu. Gotowy smalczyk studzimy i kiedy chłodny wkładamy do miseczki bądź do słoiczka. Przetrzymujemy w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc smalczyk z mięsem i pieczarkami.
W tym przepisie wykorzystuję łopatkę wieprzową.
Wytapiając słoninę a także w późniejszym etapie smażąc wszystkie składniki, należy uważać aby słoniny nie spalić. Dobrze usmażona słonina powinna mieć złoty kolor. Czas wytapiania słoniny zależny jest od wielkości kawałków na jakie przed smażeniem ją pokroimy bądź zmielimy. Słoninę można pokroić w kostkę nożem lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Lubisz dania z pieczarkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki z czosnkiem.


Nie słyszałam o takim smalcu. Będę musiała spróbować go zrobić.