Całkiem niedawno odkryłam, iż pesto zrobić można niemalże z każdej zieleniny. Co za tym idzie do przygotowania pesto nie potrzeba nie wiadomo jak drogich składników a dodatkowo użyć można tak zwanych “resztek”. Zamiast wyrzucać liście rzodkiewki czy natkę marchewki zróbmy z nich pesto.
Pesto świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, tart, kanapek, tortilli czy zup. Spróbujcie koniecznie 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pesto z natki marchewki.
- 4 dkg orzechów nerkowca
- 2 pełne łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 dkg natki marchewki
- 1/3 łyżeczki pieprzu zielonego
Jak zrobić pesto z natki marchewki.
Orzechy nerkowca wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po 20-u minutach olać wodę a orzechy przełożyć do blendera.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę marchewki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem po czym pokroić drobno nożem.
Do orzechów nerkowca w blenderze dodać pokrojoną natkę marchewki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oliwę i sok z limonki. Zmiksować całość na masę o jednolitej konsystencji.

Warto wiedzieć robiąc pesto z natki marchewki.
W ten sam sposób przygotować można pesto z liści rzodkiewki.
Sok z limonki zastąpić można sokiem z cytryny.
Szukasz przepisów na pesto? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pesto z czosnku niedźwiedziego.
Dodaj komentarz