Soczewica, to roślina posiadająca szereg właściwości odżywczych. Bogata jest z białko, błonnik, potas, magnez i cynk. Występuje w kilku kolorach: zielona, czerwona, brązowa, żółta i czarna. Najczęściej sięgają po nią wegetarianie ale także cukrzycy. Ja nie należę ani do jednej ani do drugiej grupy tychże osób i pomimo to kiedy mogę też staram się ją włączać do swojej diety. Jednym z dań, które robię z zielonej soczewicy jest delikatny, kremowy pasztet z galaretką jabłkową. Poniżej dzielę się z Wami przepisem na tenże pasztet.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pasztet z soczewicy.
- 30 dkg zielonej soczewicy
- 1 łyżka soku z cytryny
- skórka z 1/2 cytryny
- 1 jabłko
- 15 dkg czerwonej cebuli
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek świeżej natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/6 łyżeczka pieprzu
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
Galaretka jabłkowa:
- 30 dkg jabłek
- 550 ml wody
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka żelatyny
Jak zrobić pasztet z zielonej soczewicy.
Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na godzinę. Po godzinie odlać wodę.
Do garnka wlać wodę, zagotować. Kiedy woda zaczyna się gotować wsypać soczewicę. Gotować przez 25 minut. Po 25-u minutach dodać pokrojone w kostkę jabłko (ze skórką). Kontynuować gotowanie przez 10 minut. Soczewicę wystudzić. Kiedy zimna, przelać przez durszlak lub sitko (odlać całkowicie wodę).
Na patelnię wlać olej. Dodać drobno pokrojoną cebulę oraz papryczkę chili. Smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut. Pod koniec smażenia wsypać bułkę tartą. Trzymać na ogniu przez kilka sekund. Usmażone warzywa odstawić do wystygnięcia.
Do blendera włożyć usmażoną cebulę, ugotowaną soczewicę z jabłkiem, pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz jajka. Zmiksować na jednolitą masę, po czym wylać do aluminiowej foremki na pasztet.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza. Na spód piekarnika włożyć brytfannę z zimną wodą. Następnie do nagrzanego piekarnika wstawić pasztet. Piec 50 minut. Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Galaretka jabłkowa: jabłka pokroić w kostkę, włożyć do garnka. Dodać tymianek, miód oraz sok z cytryny. Gotować na małym ogniu do momentu, aż jabłka zmiękną. Kiedy miękkie zmiksować. Do musu jabłkowego dodać sypką żelatynę, mieszać do momentu w którym całkowicie się rozpuści. Galaretkę jabłkową wylać na zimny pasztet. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pasztet z soczewicy.
Użyłam dwóch foremek aluminiowych. Każda miała wymiar 10 na 23 centymetrów.
Po wlaniu masy na pasztet do foremek aluminiowych lekko trzeba potrząsnąć foremki, można też kilka razy uderzyć nimi o blat kuchenny. Pozwoli to nadzieniu rozłożyć się równomiernie i wybić lekko powietrze z masy.
Szukasz przepisów na pasztety warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z białej fasoli i nerkowca.
Dodaj komentarz