Przepyszna pasta na kanapki, która idealnie sprawdzi się na chrupiącym pieczywie podana na śniadanie albo jako przekąska na imprezie.
Wędzony łosoś połączony z serkiem kremowym, odrobiną soku z cytryny, rzodkiewką i zieloną cebulką to podstawowe składniki pasty kanapkowej, którą przygotowałam w ostatnią sobotę.
Pastę zaserwowałam mężowi na śniadanie i nie krył on swojego nią zachwycenia. Pasta udała się znakomicie, była kremowa dzięki wykorzystaniu w niej serka a do tego bardzo aromatyczna i pełna smaku.
Osobiście jestem fanem past kanapkowych. Sprawdzają się zawsze kiedy muszę przygotować coś pysznego dla dużej ilości osób.
Pasty kanapkowe robi się szybko a samo ich zaserwowanie także nie jest wyszukane, gdyż na ogół do ich podania wystarczy chleb lub pieczywo tostowe.
Spróbujcie tej pasty, jestem pewna, iż bardzo Wam posmakuje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na pastę kanapkową.
- 20 dkg serka kremowego o smaku naturalnym
- 1 duża zielona cebula lub pęczek szczypiorku
- 10 dkg wędzonego łososia
- 5 średniej wielkości rzodkiewek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 5 kromek pieczywa
Jak zrobić pastę z łososia.
Do miseczki włożyć serek, dodać drobno krojoną rzodkiewkę, drobno krojoną cebulkę zieloną, sok z cytryny, łososia pokrojonego w cienkie paski oraz szczyptę soli. Wymieszać.
Kromki pieczywa włożyć do tostera. Po wyjęciu, każda przekroić na cztery części.
Na pokrojone pieczywo wyłożyć pastę z łososia.
Pasta na mini tostach świetnie sprawdza się jako przekąska na wszelkiego rodzaju imprezach.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pastę kanapkową z łososia.

Pastę z łososia podałam na pieczywie bezglutenowym. Pastę możecie podać na krakersach, tostach, słonych herbatnikach.
Nie dodajcie zbyt dużo soli, mała szczypta wystarczy. Łosoś ma dość intensywny smak a nadmiar soli niepotrzebnie ten smak by zaostrzył. Plus danie zwyczajnie byłoby przesolone.
Lubisz łososia? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Łososia z noodlami.
Dodaj komentarz