To już kolejny przepis na domowe pieczywo, który znajdziecie na moim blogu. Tym razem mam dla Wam przepis na puszyste, miękkie rogale śniadaniowe przygotowane na bazie ciasta drożdżowego. Do przygotowania rogali śniadaniowych potrzebujecie mąkę pszenną, drożdże, mleko, masło, odrobinę soli oraz cukru. Wszystkie składniki należy dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia a następnie formować rogale. Rogale śniadaniowe sprawdzą się rewelacyjnie podane na śniadanie, lunch lub kolację.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na rogale śniadaniowe.
- 50 dkg mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania
- 3 dkg świeżych drożdży
- 350 ml letniego mleka
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 4 dkg masła
- 2 łyżki mleka do posmarowania rogali
Jak zrobić rogale śniadaniowe.
Do miski wlać 150 ml letniego mleka, dodać cukier oraz drożdże. Wymieszać, następnie wmieszać 2 łyżki mąki odebrane z całości, po czym odstawić miskę na 10 minut, aby drożdże nieco wyrosły.
Do dużej miski przesiać mąkę, wlać pozostałe mleko, sól, płynne masło oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto należy wyrabiać przez 6-8 minut. Po wyrobieniu ciasta miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką, podzielić na trzy kulki a każdą kulkę rozwałkować na koło o średnicy 25-u centymetrów. Kolejno, każde koło przekroić na cztery trójkąty i każdy z nich jeszcze rozwałkować, tak aby uzyskał boki o długości 20-u centymetrów. Zaczynając od jednego z boków, zwinąć trójkąty ciasta w kształt rogala a końce uzyskanych rogali skręcić nieco ku środkowi. Rogale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Kiedy rogale są już wyrośnięte, każdego przesmarować odrobiną mleka po czym wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Rogale piec przez 20-23 minuty lub do momentu, w którym są lekko złote.

Warto wiedzieć robiąc rogale śniadaniowe.
Z podanych ilości wychodzi 12 sztuk rogali. Można oczywiście uformować mniejsze rogale co pozwoli na zwiększenie ilości otrzymanych sztuk.
Rogale śniadaniowe można podawać posmarowane dżemem, kremem czekoladowym, przełożone wędliną, warzywami bądź serem. Tak naprawdę każdy rodzaj nadzienia sprawdzi się jako dodatek to tychże rogali.
Szukasz przepisów na domowe pieczywo? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułki do hot dogów.






Dodaj komentarz