Wytrawne drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym to wypiek, który śmiało podać można na śniadanie, kolację, a także jako dodatek do zup. Przygotowanie tych drożdżówek jest bardzo proste. Cały proces zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Jest to ciasto drożdżowe do wykonania, którego używam wody, a nie mleka bądź jogurtu. Ciasto po zarobieniu odkładam, aby mi wyrosło i w tym czasie pracuję nad nadzieniem. Nadzienie, którym wypełniam drożdżówki to nadzienie serowo-ziemniaczane i jego przygotowanie zaczynam od ugotowania ziemniaków, a później ich wystudzenia. Do ugotowanych ziemniaków dodaję żółty ser, mleko, cebulkę oraz przyprawy. Kiedy ciasto mi wyrośnie dzielę je na kilka części, formuję w kulki i wypełniam nadzieniem. Tak przygotowane drożdżówki odkładam do wyrośnięcia, wyrośnięte smaruję jajkiem i piekę przez ponad 30 minut. Te drożdżówki są pyszne podane kiedy jeszcze ciepłe, przynajmniej mi tak smakują najbardziej. Jeśli jednak poleżą mi trochę, często przed podaniem wkładam je na kilka sekund do mikrofali.
Zapraszam po poniższy przepis na drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym i życzę smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym.
Nadzienie serowo-ziemniaczane:
- 3 dkg zielonej cebulki
- 40 dkg ugotowanych ziemniaków
- 1/2 łyżeczka soli
- 80 ml mleka
- szczypta pieprzu
- 10 dkg sera żółtego
Ciasto drożdżowe:
- 3 dkg świeżych drożdży
- 220 ml letniej wody
- 40 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania drożdżówek
Jak zrobić drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym.
Nadzienie serowo-ziemniaczane – przygotowanie.
Ugotowane, letnie bądź zimne ziemniaki przegnieść przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać tarty ser żółty, drobno siekaną cebulkę zieloną, mleko, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki bardzo dokładnie połączyć ze sobą. Mieszać łyżką do momentu, w którym uzyskamy masę o kremowej konsystencji.
Ciasto drożdżowe – przygotowanie.
Do kubka wlać letnią wodę, dodać drożdże, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać cukier kryształ, sól, olej oraz drożdże z wodą. Wymieszać, a następnie zacząć wyrabianie ciasta. Ciasto wyrabiać przez 5-6 minut. Po tym czasie, miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, odgazować i podzielić na 10 części. Z każdej z części formować kulkę, którą spłaszczać, lekko rozciągać dłońmi tworząc w jej środku wgłębienie, w którym układać nadzienie serowo-ziemniaczane. Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, którą odstawić na około 25 minut, aby drożdżówki wyrosły. Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na około 35 minut.

Warto wiedzieć robiąc drożdżówki z nadzieniem serowo-ziemniaczanym.
Ziemniaki gotowałam przez 30 minut, od momentu ich zagotowania się w wodzie. Każdego ziemniaka po obraniu przekroiłam na pół, nie kroiłam ich na bardzo małe kawałki. Jeśli tak zrobicie, to czas gotowania ziemniaków może być krótszy.
Jeśli nie macie w domu praski, ziemniaki można także ugnieść tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce.
Ser żółty, po który najczęściej sięgam robiąc te drożdżówki to ser Gouda.
Z podanych ilości składników wychodzi 10 sztuk średniej wielkości drożdżówek.
Lubisz drożdżówki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówki z boczkiem, serem i cebulą.


Dodaj komentarz