Wyjątkowo delikatne, puszyste i lekkie bułeczki maślane, które po upieczeniu mają miękką, maślaną skórkę z połykiem. Ten domowy wypiek jest doskonałym wyborem na śniadanie, obiad a także lunch. To maślane pieczywo sprawdza się jako dodatek do zup, zimnych przekąsek oraz dań serwowanych na ciepło. Pysznie komponuje się z dżemem, serem jak i z masłem. Tym maślanym wypiekiem zajadać można się zarówno na słodko jak i na słono. Ciasto drożdżowe, z którego powstają bułeczki jest elastyczne, głównie dzięki użyciu w nim sporej ilości masła, co sprawia, iż po upieczeniu bułki przez długi czas pozostają świeże i nie stają się zbyt szybko suche.
Przygotowanie bułek maślanych zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego. Jego podstawą jest mąka pszenna połączona z drożdżami, mlekiem, wodą, solą i cukrem. Składniki wyrabiam przez minutę, po czym dodaję miękkie masło i wyrabiam jeszcze przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia i kiedy gotowe dzielę je na 12 kulek, które układam na blaszce, odstawiam ponownie do wyrośnięcia a następnie piekę na złoty kolor. Gorące bułeczki po upieczeniu smaruję miękkim masłem, studzę i podaję. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na bułki maślane i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułeczki maślane.
- 500 g mąki pszennej
- 8 g drożdży instant
- 1 i 1/4 łyżka cukru kryształu
- 3/4 łyżeczki soli
- 100 g miękkiego masła
- 160 g letniego mleka
- 160 g letniej wody
- 1 łyżka masła do posmarowania bułeczek

Jak zrobić bułeczki maślane.
Do miski wsypać przesianą przez sitko mąkę pszenną, dodać drożdże instant, cukier kryształ, sól, letnie mleko oraz letnią wodę. Wyrabiać przez 1-2 minuty, po czym dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1,5 godziny bądź do momentu, w którym podwoi ono swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny, lekko odgazować i kiedy gotowe podzielić na 12 części. Z ciasta formować kulki, które układać jedna obok drugiej na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 25-30 minut. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec przez 24-26 minut. Bułeczki wyjąć z piekarnika i od razu po wyjęciu posmarować miękkim masłem. Odstawić do wystygnięcia.

Warto wiedzieć robiąc bułeczki maślane.
Bułki piekę w metalowej formie do pieczenia o wymiarach 22 na 28 centymetra.
Większy rozmiar bułek uzyskamy poprzez uformowanie z ciasta większych kulek. Takie bułki są super jako podstawa burgerów.
Lubisz wypieki drożdżowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bułki pszenne z oliwkami.


Moje dziecko je lubi. Będę musiała je upiec.