Ten sos nadał prostemu warzywu jakim jest por fantastycznego smaku. Kremowa i delikatna całość rozpływała się w ustach.
Zapiekane warzywa nie są czymś nadzwyczajnym. Zrobione w odpowiedni sposób mogą jednak być prawdziwym hitem.
Czasami wystarczy użyć właściwych przypraw. Często jednak musimy wspomóc się sosem, same przyprawy nie wystarczą.
Sosy robione na bazie sera z warzywami łączą się idealnie. Trzeba oczywiście dobrać odpowiednie warzywa do właściwego rodzaju sera ale nie jest to, aż tak skomplikowana czynność.
Pora najczęściej dodaję do rosołu lub robię z niego sałatkę. Okazuje się jednak, iż zapieczony z mieszanką serów i jogurtem smakuje nie gorzej niż w sałatce.
Zapiekankę z pora możecie podać jako danie obiadowe lub jako dodatek do dania obiadowego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na zapiekane pory.
- 4 średniej wielkości pory
- 2 łyżki masła
- 2 jajka
- 15 dkg serka kremowego (light cheese)
- 10 dkg jogurtu naturalnego
- 5 dkg sera parmezan
- 3 łyżki bułki tartej
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Jak zrobić zapiekankę z porów.
Pory umyć a następnie przekroić każdego na pół. Włożyć do garnka, wsypać łyżeczkę soli i gotować przez 7-8 minut. Podgotowane pory odlać z wody i wystudzić.
W miseczce wymieszać jajka, serek kremowy, parmezan, jogurt oraz szczyptę pieprzu.
Masło rozpuścić i kiedy płynne dodać bułkę tartą. Wymieszać.
Pory ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać dokładnie masą z miseczki i posypać po wierzchu bułką tartą z masłem.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopi Celsjusza na 40 minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc zapiekane pory.

Kiedy myjecie pora upewnijcie się, iż liście są dokładnie umyte. Często pomiędzy liśćmi może zalegać ziemia.
Odetnijcie i wyrzućcie jakieś 4 centymetry z górnej części pora. Podobnie zróbcie z podstawą pora, odetnijcie centymetr. Ta część jest zazwyczaj twarda i nie powinna trafić do zapiekanki.
Lubisz pora? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z pora.
Dodaj komentarz