Przepis na roladki wieprzowe z szynką i cebulą
|

Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą

Roladki mięsne są zawsze dobrym sposobem na urozmaicenie nudnych dań mięsnych. Można je przygotować zarówno z wołowiny jak i z wieprzowiny a także wypełnić dowolnym nadzieniem. Farsz do roladek może być mięsny, serowy, warzywny bądź składać się z połączenia mięsa z serem lub sera z warzywami. Danie, na które zapraszam was poniżej to roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą. Te roladki bazują na mięsie wieprzowym a dokładnie na schabie, który należy cienko rozbić tłuczkiem do mięsa, po czym wyłożyć plastrem szynki i farszem ze smażonej cebuli i sera feta. Tak przygotowane roladki po zwinięciu obtaczamy w mące, jajku i na końcu w bułce tartej, po czym smażymy na zloty kolor w sporej ilości oleju.

Wieprzowe roladki z cebulą, fetą i szynką smakują pysznie podane na obiad. Wyśmienitym do nich dodatkiem są miedzy innymi:

Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na roladki schabowe i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na roladki wieprzowe z szynką i cebulą
Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą

Składniki na roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą.

Farsz cebulowy:

  • 150 g cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g sera feta
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

  • 4 plastry schabowe bez kości
  • 4 duże plastry szynki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6-7 łyżek bułki tartej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • olej do smażenia
Przepis na roladki wieprzowe z szynką i cebulą
Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą

Jak zrobić roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą.

Obraną cebulę pokroić w małą kostkę. Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną cebulę, zioła prowansalskie oraz pieprz i smażyć na małej wielkości ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Usmażoną cebulę wystudzić i kiedy zimna połączyć z serem feta.

Każdy kawałek mięsa schabowego cienko rozbić młotkiem do mięsa. Mięso najpierw układamy na deseczce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy młotkiem najpierw z jednej ze stron, po czym przewracamy na drugą stronę i kontynuujemy rozbijanie. Tak przygotowane mięso z jednej ze stron posypujemy solą oraz pieprzem, po czym przewracamy i na jednym z boków układamy plaster szynki a na nim farsz z cebuli i fety. Boki mięsa zakładamy ku środkowi i zwijamy w roladkę.

Do miseczki wkładamy jajka i roztrzepujemy widelcem. Kolejno, do drugiej miseczki wsypujemy mąkę a do trzeciej bułkę tatą. Zwinięte w roladki mięso obtaczamy najpierw w mące, później w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelnię o grubym dnie wlewamy sporą ilość oleju, dobrze rozgrzewamy i kiedy gorący układamy na nim rolady. Mięso smażymy na średniej wielkości ogniu z tendencją do małego, na złoty kolor z każdej ze stron – około 20 minut. Usmażone mięso wykładamy na talerzyk.

Przepis na roladki wieprzowe z szynką i cebulą
Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą

Warto wiedzieć robiąc roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą.

Łączna waga mięsa schabowego to 650 g. Każdy plaster mięsa musi być dość gruby, około 1,5-2 centymetra. Także każdy plaster szynki musi być sporych rozmiarów, około 16 na 10 cm. Wykorzystać możemy szynkę gotowaną jak i szynkę wędzoną. Z podanych ilości składników uzyskamy 4 sztuki roladek.

Te mięsne roladki podaż można na obiad lub pokroić każdą z nich na kawałki i zaserwować jako przekąskę.

W tym przepisie wykorzystuję cebulę żółtą lecz zastąpić można ją cebulą czerwoną, cukrową czy szalotką.

Lubisz dania z wieprzowiny? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Hong Shao Rou czyli duszony boczek.

Przepis na roladki wieprzowe z szynką i cebulą
Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Roladki wieprzowe z szynką, cebulą i fetą
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *