Pulpety z mięsa mielonego to danie, które podać można nie tylko na obiad. Serwowane w bułce z odrobiną sera żółtego, cebulki czerwonej i oliwek są świetną przekąską, którą podać można nie tyko na lunch. Najczęściej jednak pulpety lądują na talerzu podane z makaronem i odrobiną sosu pomidorowego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pulpety.
- 50 dkg mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- 1 bułka kajzerka
- 1 jajko
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki krojonej cebulki zielonej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 8 łyżek polenty
Sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów w puszce (80 dkg łącznie)
- 4 duże ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta brązowego cukru
- 1 łyżeczka suszonej harissy
Dodatkowo:
- woda do gotowania
- 1 łyżeczka soli
- ser Parmezan do serwowania
Jak zrobić pulpety.
Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy miękka, odcisnąć wodę i włożyć bułkę do miski. Do tej samej miski dodać mięso mielone, jajko, sól, pieprz, krojoną cebulkę zieloną, mąkę ziemniaczaną, oraz polentę. Bardzo dobrze wymieszać całość po czym odstawić na 30 minut. Po 30-u minutach z masy mięsnej formować małe kulki o średnicy około 4-5 centymetrów.
Na ogień wstawić garnek z wodą i solą. Zagotować. Na gotującą się wodę włożyć uformowane pulpety. Zagotować ponownie. Pulpety powinny wypłynąć na powierzchnię wody. Kiedy tak się stanie, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 5 minut. Ugotowane pulpety wyjąć i włożyć do sosu pomidorowego.
Sos pomidorowy: na dużą patelnię włożyć oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć kilka sekund. Następnie dodać pomidory z puszki pokrojone w kostkę, pieprz, sól, zioła prowansalskie, szczyptę cukru brązowego i harissę. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Do sosu włożyć pulpety. Trzymać całość na ogniu przez 5 minut.
Pulpety podawać z makaronem, posypane serem Parmezan.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pulpety w sosie pomidorowym.
Użyłam pomidorów krojonych w puszce.
Nie miksowałam sosu pomidorowego. Możecie to zrobić jeśli chcecie aby sos miał jednolitą, płynną konsystencję.
Osobiście najbardziej lubię pulpety z mięsa drobiowego lub wołowego. Jeśli użyłabym mięsa wieprzowego to dodałabym do niego także mięso wołowe.
Lubisz dania z mięsa mielonego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę ziemniaczaną z indykiem.
Dodaj komentarz