Krokiety ziemniaczane to bardzo proste danie przygotowane na bazie ziemniaków. Mogą być dodatkiem do innych dań jak i daniem głównym.
Krokiety ziemniaczane podawane jako dodatek na ogół są dość małe i wykonane z samych ziemniaków. Jeśli serwowane są jako danie główne mają w sobie różne rodzaje nadzienia, zarówno mięsnego jak i jarskiego.
Krokiety ziemniaczane fajnie komponują się z sosami, na przykład pieczarkowym czy koperkowym.
W formie bezmięsnej krokiety ziemniaczane będą daniem w sam raz do podania w niejeden piątek, dla tych którzy wystrzegają się mięsa.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na krokiety ziemniaczane.
- 80 dkg ziemniaków
- 1 łyżka soli
- 25 dkg białego sera
- 10 dkg mrożonego szpinaku
- 1 mała cebula czerwona
- 1 łyżka masła
- 1/8 łyżeczki białego pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 jaja
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej słonecznikowy do smażenia

Jak zrobić krokiety ziemniaczane.
Ziemniaki obrać, włożyć do garnka, wsypać łyżkę soli i zalać wodą. Ugotować. Gdy ugotowane odlać wodę, wystudzić. Po wystudzeniu ziemniaki mają być letnie a nie zimne.
Letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski. Dodać jedno jako i dobrze wymieszać.
Na patelni roztopić masło. Dodać drobno pokrojoną czerwoną cebulę. Smażyć na średnim ogniu przez dwie minuty. Do cebuli dodać rozmrożony szpinak, sól oraz pieprz. Kontynuować smażenie przez kolejne trzy minuty. Zdjąć z ognia i wystudzić.
W miseczce wymieszać zimy szpinak wraz z pokruszonym białym serem.
Z masy ziemniaczanej formować kulki po czym rozpłaszczać je na dłoni. Na środek każdej wykładać łyżkę farszu ze szpinaku. Zaklejać a następnie formować delikatnie w dłoniach. Na koniec, uformowane kulki z farszem spłaszczać na kształt krokieta.
W miseczce roztrzepać jajko z dodatkiem mleka. Uformowane krokiety obtaczać w jajecznej kąpieli a następnie panierować w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej. Wkładać krokiety. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron.

Jak zrobić krokiety ziemniaczane.
Usmażone krokiety warto wykładać na papierowy ręcznik. Pozwoli to pozbyć się nadmiaru tłuszczu z krokietów.
Nie przesadzajmy z ilością oleju w jakim smażymy krokiety. Połowa krokieta powinna tylko być zatopiona w oleju. Po przewróceniu na drugą stronę, druga połowa krokieta też będzie zatopiona.
Lubisz krokiety z ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Krokiety z bazylią i kminkiem.
apetyczne 🙂
pychotka 🙂
Ciekawy pomysł na krokiety. 😉