Gulasz z żołądków drobiowych
Gulasz z żołądków drobiowych to fajny pomysł na smaczny i tani do przygotowania gulasz mięsny. Jego podstawą są żołądki drobiowe połączone z warzywami takimi jak marchew oraz cebula a także sosem pomidorowym i zasmażką z mąki i masła. To danie mięsne smakuje pysznie podane z dodatkiem puree ziemniaczanego, klusków z jajka i mąki, kaszy a także makaronu. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na gulasz z żołądków drobiowych i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gulasz z żołądków drobiowych.
- 1 kg żołądków drobiowych
- 250 g cebuli
- 250 g marchwi
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 kostka bulionowa warzywna
- 150 g sosu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 300 ml wody
Dodatkowo:
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 150 ml wody

Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych.
Oczyszczone, umyte i osuszone żołądki pokroić na małe kawałki. Cebulę oraz marchew pokroić w kostkę. Do garnka olej, dodać pokojone żołądki i smażyć na średniej wielkości ogniu do momentu, w którym znajdujący się w mięsie płyn odparuje – około 15 minut. Kolejno dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kontynuować smażenie przez 4-5 minut, po czym wlać czerwone wino i gotować tak długo, aż wino znacznie odparuje – około 5 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew, sos pomidorowy, liście laurowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, kostkę bulionową, przyprawy, wodę po czym przykryć garnek pokrywką i mieszając od czasu do czasu, gotować na małym ogniu tak długo, aż mięso zmięknie – około 1 godzinę i 30 minut.
Do małego garnka włożyć masło, rozpuścić i dodać mąkę pszenną. Mieszając nieustannie smażyć na małym ogniu przez 2 minuty, po czym małą strużką wlać wodę. Nie przestając mieszania gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Zasmażkę wlać do gotującego się z warzywami mięsa, dobrze wymieszać i gotować razem jeszcze przez 5 minut.

Warto wiedzieć robiąc gulasz z żołądków drobiowych.
Mięso gotujemy pod przykryciem tak długo, aż zmięknie. Przed dodaniem do mięsa zasmażki należy się upewnić, iż mięso jest miękkie.
Gotowy gulasz można mrozić. Wystarczy wystudzony włożyć do plastikowych pojemników, szczelnie je zamknąć i umieścić w zamrażalniku.
Lubisz gulasz z podrobów? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gulasz z kaczych serc.


Już nie pamiętam kiedy taki jadłam. Chyba dzieckiem byłam 🤔
Chętnie bym zjadła tego gulaszu. Pysznie to wygląda