Carbonara z suszonymi pomidorami i boczkiem
||||

Carbonara z boczkiem i suszonymi pomidorami

Przepis na mój ulubiony makaron. Mowa o makaronie spaghetti a`la carbonara.

Carbonara z boczkiem
Carbonara z boczkiem i suszonymi pomidorami

Wersja podstawowa spaghetti a`la carbonara to wersja z boczkiem, serem Parmezan oraz jajkami. Do tego oczywiście czosnek oraz zioła.

Wersja odrobinę rozbudowana to taka z dodatkiem suszonych pomidorów chociażby. Oczywiście to tylko jedna z propozycji przygotowania „bogatszej” wersji carbonary.

Dla mnie podstawą tego dania niewątpliwie jest dobry ser parmezan, świeże zioła oraz odpowiednia ilość czosnku. Makaron powinien być al dente, a sos powinien być na tyle delikatny i kremowy w konsystencji, aby odpowiednio pokrył każdy indywidualny paseczek makaronu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makaron a`la carbonara.

  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
  • 2 duże jajka
  • 200 ml śmietanki (30%)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 100 g tartego sera parmezan
  • pęczek świeżej bazylii
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego oregano
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g makaronu carbonara lub innego makaronu

Jak zrobić spaghetti carbonara z boczkiem i suszonymi pomidorami.

Na patelnię włożyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Wytapiać go na średnim ogniu do momentu, w którym boczek będzie odpowiednio chrupiący. Do podsmażonego boczku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w paseczki suszone pomidory. Smażyć na małym ogniu przez około 2 minuty.

W międzyczasie w misce wymieszać jajka, musztardę, pieprz, śmietankę, pokrojone zioła oraz starty na tarce ser.

Makaron ugotować w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Najlepiej skorzystać z instrukcji na opakowaniu – w zależności od typu makaronu jaki użyjemy czas gotowania może być różny. Po ugotowaniu makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Z makaronu nie odlewać całej wody – zostawić około 1/3 kubka. Do gorącego makaronu włożyć składniki z miski oraz składniki z patelni. Garnek wstawić na bardzo mały ogień i mieszając nieustannie podgrzewać całość do około minuty. Nie wolno zagotować.

Makaron podawać posypany dodatkową ilością świeżych ziół i serem parmezan.

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc carbonarę z boczkiem i suszonymi pomidorami.

Carbonara z boczkiem
Carbonara z boczkiem i suszonymi pomidorami

Ważne, aby po połączeniu wszystkich składników i ponownym włożeniu ich na ogień, nie zagotować dania. W przeciwnym razie jajka nam się zważą i powstanie jajecznica.

Ja kupuję ser parmezan w kawałku i trę go na tarce o małych oczkach. Kupiony w kawałku ser smakuje lepiej niż ten, który kupujemy już utarty.

Lubisz makaron? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Makaron z krewetkami i dorszem.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *