Przepis na mój ulubiony makaron. Mowa o makaronie spaghetti a`la carbonara.

Wersja podstawowa spaghetti a`la carbonara to wersja z boczkiem, serem Parmezan oraz jajkami. Do tego oczywiście czosnek oraz zioła.
Wersja odrobinę rozbudowana to taka z dodatkiem suszonych pomidorów chociażby. Oczywiście to tylko jedna z propozycji przygotowania “bogatszej” wersji carbonary.
Dla mnie podstawą tego dania niewątpliwie jest dobry ser Parmezan, świeże zioła oraz odpowiednia ilość czosnku. Makaron powinien być al dente a sos powinien być na tyle delikatny i kremowy w konsystencji aby odpowiednio pokrył każdy indywidualny paseczek makaronu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na makaron a`la carbonara.
- 20 dkg surowego boczku (wędzonego)
- 8 połówek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- 2 duże jajka
- 200 ml śmietanki (30%)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 10 dkg tartego sera Parmezan
- pęczek świeżej bazylii
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego oregano
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka soli
- 25 dkg makaronu carbonara lub innego makaronu
Jak zrobić spaghetti carbonara.
Na patelnię włożyć pokrojony w drobną kostkę boczek. Wytapiać na średnim ogniu do momentu, w którym boczek będzie odpowiednio chrupiący. Do podsmażonego boczku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Smażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
W misce wymieszać jajka, musztardę, pieprz, śmietankę, pokrojone zioła oraz starty na tarce ser.
Makaron ugotować w wodzie osolonej 1 łyżeczką soli. Najlepiej skorzystać z instrukcji na opakowaniu (w zależności od typu makaronu jaki użyjemy czas gotowania może być odpowiednio dłuższy lub krótszy). Po ugotowaniu makaron nadal powinien być al dente czyli lekko twardawy. Z makaronu nie odlewać całej wody (zostawić około 1/3 kubka). Do gorącego makaronu włożyć składniki z miski oraz składniki z patelni. Garnek wstawić na bardzo mały ogień i mieszając nieustannie podgrzewać całość do około minuty. Nie wolno zagotować.
Makaron podawać posypany dodatkową ilością świeżych ziół i sera Parmezan.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc carbonarę.

Ważne aby po połączeniu wszystkich składników i ponownym włożeniu ich na ogień, nie zagotować dania. W przeciwnym razie jajka nam się zważą i powstanie jajecznica.
Kupiłam ser Parmezan w kawałku a później starłam go sama na tarce o małych oczkach. Kupiony w kawałku ser smakuje lepiej niż ten, który kupujemy już utarty.
Lubisz makaron? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Makaron z krewetkami i dorszem.
Dodaj komentarz