Do przygotowania pieczonego szpiku kostnego potrzebne są grube kości cielęce lub wołowe, gdyż tego typu kości zawierają najwięcej szpiku. Kości wystarczy jedynie odrobinę posolić i oprószyć pieprzem, nie potrzebują one wyszukanego przyprawienia. Po upieczeniu szpik kostny przyjmuje kremową konsystencję, idealną do rozsmarowania na pieczywie.
Kości wołowe są nie tylko proste do przygotowania ale również tanie do zakupienia. Wiem, iż niektórych może odstraszać ich wygląd i sama myśl o tym jak szpik smakuje po upieczeniu. Warto się jednak przełamać i zrobić pieczony szpik kostny, gdyż jest on naprawdę pyszny. Prosty przepis na pieczony szpik wołowy znajdziecie poniżej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczony szpik wołowy.
- 1 kg szpiku kostnego wołowego
- duża szczypta soli
- szczypta pieprzu
Dodatkowo:
- pieczywo tostowe do podania
Jak zrobić pieczony szpik wołowy.
Do miski wlać zimną wodę, włożyć szpik kostny i odstawić na godzinę. Po godzinie szpik wyjąć z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek szpiku oprószyć solą oraz pieprzem po czym ułożyć w pozycji stojącej w formie do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza, wstawić formę ze szpikiem wołowym. Piec przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika szpik odstawić na 5 minut, aby odrobinę wystygł.

Warto wiedzieć robiąc szpik wołowy.
Szpik wołowy możecie piec w całości bądź przekrojony wzdłuż na pół. W domu samemu ciężko Wam będzie przełamać szpik więc najlepiej jeśli w sklepie mięsnym mogą Wam to zrobić. Ja zdecydowałam się na upieczenie szpiku w całych kawałkach, gdyż taki szpik zazwyczaj kupuję.
Z czym podawać pieczony szpik kostny? Szpik kostny najlepiej smakuje podany w prosty sposób, na kawałku świeżego pieczywa lub toście. Zarówno lekki dressing na bazie oliwy, natki pietruszki oraz czosnku jak nasolona biała lub czerwona cebula świetnie sprawdzą się jako dodatek do tak podanego szpiku kostnego.
Szukasz przepisów na dania przygotowane na wywarze z kości? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Krupnik.






Dodaj komentarz