Curry z chlebowcem
Chlebowiec to owoc, który odkryłam jakiś czas temu i od tamtego momentu na dobre zagościł on w mojej diecie. Spożywałam go jak do tej pory tylko i wyłącznie w marynowanej postaci, gdyż w tejże właśnie formie dostać go można najczęściej w większości supermarketów. Zdecydowanym atutem wersji marynowanej jest cena, albowiem jest ona bardzo przystępna. Ostatnio za standardową puszkę zapłaciłam 4 PLN. Poza przystępną ceną owoc ten ma także inne walory. W swoim składzie zawiera sporą ilość błonnika, jest również źródłem całej gamy witamin, dlatego też cieszy się on bardzo dużą popularnością zwłaszcza w diecie wegańskiej, w której to świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa.
Przepis na curry z chlebowcem to moja propozycja na pyszny i zarazem tani do przygotowania posiłek, który fantastycznie sprawdza się podany na lunch bądź na obiad. W tym aromatycznym i całkowicie bezmięsnym daniu, znajdziecie mnóstwo przypraw kuchni indyjskiej takich jak chociażby kardamon, garam masala oraz imbir. W tym wegetariańskim curry nie może zabraknąć pomidorów, mleczka kokosowego a także orzechów nerkowca. To danie jarskie podaję z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati bądź z dodatkiem chlebka naan. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na curry z chlebowca i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na curry z chlebowcem.
- 460 g chlebowca z puszki
- 400 ml mleczka kokosowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 50 g orzeszków nerkowca
- 1/4 łyżeczka mielonego liścia laurowego
- 50 g masła ghee
- 1 suszona papryczka chili
- 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach
- 1 i 1/2 łyżeczka tartego imbiru
- 200 g cebuli
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 5 ziaren kardamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 3 duże ząbki czosnku
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka garam masala
- 1/2 łyżeczka ziaren kolendry
Do podania:
- orzechy nerkowca
- świeża kolendra
- ryż basmati

Jak zrobić curry z chlebowcem.
Do garnka włożyć masło, rozpuścić, rozgrzać i kiedy gorące wsypać całe przyprawy i smażyć przez kilkanaście sekund na średniej wielkości ogniu. Kolejno, dodać pokrojoną w plastry cebulę i kontynuować smażenie przez 3-4 minuty. Następnie włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i kontynuować smażenie przez 5 minut, średniej wielkości ogień. Po tym czasie włożyć orzechy nerkowca, pozostałe przyprawy, wlać pomidory z puszki, wodę oraz mleczko kokosowe. Zagotować i gotować pod przykryciem przez 15 minut na małej wielkości ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie wystudzić i kiedy zimne zmiksować blenderem.
Do tego samego garnka włożyć odlany z zalewy z chlebowiec – można go pokroić na mniejsze kawałki – wlać sos, wsypać sól i zagotować. Gotować pod przykryciem, mały ogień, mieszając od czasu do czasu, do momentu w którym chlebowiec zmięknie – około 1,5 godziny. Curry podawać z ryżem, posypane orzechami nerkowca oraz świeżo krojoną kolendrą.

Warto wiedzieć robiąc curry z chlebowcem.
To curry jest daniem wegetariańskim albowiem używam w nim masła ghee. Jeśli chcecie zrobić to właśnie curry w wersji wegańskiej, to masło ghee zastąpcie olejem bądź oliwą.
Lubisz dania z chlebowcem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Taco z chlebowcem.

