Przepis na curry z chlebowca
|||

Curry z chlebowcem

Chlebowiec to owoc, który odkryłam jakiś czas temu i od tamtego momentu na dobre zagościł on w mojej diecie. Spożywałam go jak do tej pory tylko i wyłącznie w marynowanej postaci, gdyż w tejże właśnie formie dostać go można najczęściej w większości supermarketów. Zdecydowanym atutem wersji marynowanej jest cena, albowiem jest ona bardzo przystępna. Ostatnio za standardową puszkę zapłaciłam 4 PLN. Poza przystępną ceną owoc ten ma także inne walory. W swoim składzie zawiera sporą ilość błonnika, jest również źródłem całej gamy witamin, dlatego też cieszy się on bardzo dużą popularnością zwłaszcza w diecie wegańskiej, w której to świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa.

Przepis na curry z chlebowcem to moja propozycja na pyszny i zarazem tani do przygotowania posiłek, który fantastycznie sprawdza się podany na lunch bądź na obiad. W tym aromatycznym i całkowicie bezmięsnym daniu, znajdziecie mnóstwo przypraw kuchni indyjskiej takich jak chociażby kardamon, garam masala oraz imbir. W tym wegetariańskim curry nie może zabraknąć pomidorów, mleczka kokosowego a także orzechów nerkowca. To danie jarskie podaję z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu basmati bądź z dodatkiem chlebka naan. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na curry z chlebowca i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na curry z chlebowca
Curry z chlebowca

Składniki na curry z chlebowcem.

  • 460 g chlebowca z puszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 50 g orzeszków nerkowca
  • 1/4 łyżeczka mielonego liścia laurowego
  • 50 g masła ghee
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1/2 łyżeczka kminku w ziarnach
  • 1 i 1/2 łyżeczka tartego imbiru
  • 200 g cebuli
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 5 ziaren kardamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 100 ml wody
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1/2 łyżeczka ziaren kolendry

Do podania:

  • orzechy nerkowca
  • świeża kolendra
  • ryż basmati
Przepis na curry z chlebowca
Curry z chlebowca

Jak zrobić curry z chlebowcem.

Do garnka włożyć masło, rozpuścić, rozgrzać i kiedy gorące wsypać całe przyprawy i smażyć przez kilkanaście sekund na średniej wielkości ogniu. Kolejno, dodać pokrojoną w plastry cebulę i kontynuować smażenie przez 3-4 minuty. Następnie włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek, tarty imbir i kontynuować smażenie przez 5 minut, średniej wielkości ogień. Po tym czasie włożyć orzechy nerkowca, pozostałe przyprawy, wlać pomidory z puszki, wodę oraz mleczko kokosowe. Zagotować i gotować pod przykryciem przez 15 minut na małej wielkości ogniu, mieszając od czasu do czasu. Następnie wystudzić i kiedy zimne zmiksować blenderem.

Do tego samego garnka włożyć odlany z zalewy z chlebowiec – można go pokroić na mniejsze kawałki – wlać sos, wsypać sól i zagotować. Gotować pod przykryciem, mały ogień, mieszając od czasu do czasu, do momentu w którym chlebowiec zmięknie – około 1,5 godziny. Curry podawać z ryżem, posypane orzechami nerkowca oraz świeżo krojoną kolendrą.

Przepis na curry z chlebowca
Curry z chlebowca

Warto wiedzieć robiąc curry z chlebowcem.

To curry jest daniem wegetariańskim albowiem używam w nim masła ghee. Jeśli chcecie zrobić to właśnie curry w wersji wegańskiej, to masło ghee zastąpcie olejem bądź oliwą.

Lubisz dania z chlebowcem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Taco z chlebowcem.

Przepis na curry z chlebowca
Curry z chlebowca
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Curry z chlebowcem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *