Pasztet warzywny to moje ostatnie odkrycie. Kiedy powiedziałam do swojego męża, że pasztet który je zrobiony jest z samych warzyw, nie uwierzył mi 🙂
Zarówno w kolorze jak i w smaku pasztet na pierwszy rzut oka i na pierwszy kęs, nie odbiegał w niczym od pasztetu mięsnego.
Do przygotowania wegetariańskiego pasztetu sięgnęłam po pieczarki oraz fasolę czerwoną. Te dwa warzywa były jego podstawą.
Dodałam oczywiście też przyprawy, jajko,bułkę tartą i jeszcze inne warzywa.
Pasztet wyszedł mi puszysty, lekki i bardzo delikatny w smaku. Na pewno nie był to pierwszy ani ostatni raz kiedy tenże pasztet robiłam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pasztet warzywny.
- 50 dkg pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża papryka czerwona
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki białego wina wytrawnego
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- puszka czerwonej fasoli (410 gr puszka)
- 1 jajko
- 5 dkg bułki tartej
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczka soli
Dodatkowo: dwie foremki do pieczenia.
Jak zrobić wegetariański pasztet z pieczarek i czerwonej fasoli.
Na patelnię włożyć pieczarki pokrojone w plastry, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojoną cebulę oraz krojoną w kostkę paprykę. Wlać wodę oraz wino. Smażyć na średnim ogniu do momentu, w którym pieczarki będą miękkie. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do miski przełożyć fasolę czerwoną (odlać z niej wodę), wystudzone pieczarki, sól, pieprz, jajko, pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Zmiksować na jednolitą masę.
Foremki wysmarować olejem. Masę na pasztet podzielić na dwie części i wypełnić nią foremki. Kiedy masa jest już w foremkach, potrząsnąć lekko kilka razy foremkami aby masa jeszcze dokładniej rozeszła się po foremkach.
Na blachę do pieczenia włożyć foremki z pasztetem, wlać wodę tak aby sięgała centymetr od dna formy do pieczenia.
Pasztet włożyć na 60 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pasztet wystudzić i podawać na zimno.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc pasztet z warzyw.

Do pieczenia użyłam foremek aluminiowych o wielkości 8 na 18 centymetrów.
Sięgnełam po jasne pieczarki ale możecie je zastąpić także tymi ciemnymi.
Wybrałam cebulę szalotkę. Ma delikatny smak i do pasztetu pasowała mi jak znalazł.
Upieczony pasztet podałam z pieczywem tostowym.
Lubisz pieczarki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane fetą.
Dodaj komentarz